"Tänk alltså två gånger innan ni kommenterar och delar med er nyheter, artiklar foton mm. Detta gäller även när det handlar om goda saker som mänskliga rättigheter, människors lika värde och jämställdhet", står det bland annat i brevet, som lästes upp av programledaren Janne Josefsson i gårdagens "Debatt" i SVT.
Som exempel på aktuella händelser som det är "svårt att hålla sig ifrån privat" nämner SR-chefen diskussionen kring Timbuktus tacktal i riksdagen när han tog emot Fem i Tolv-rörelsens antirasistiska pris, samt Expressens uthängningar av meningsmotståndare i december.
"Alla flitigt debatterade och rapporterade ämnen som många har åsikter om men också ämnen med politiskt sprängdoft", skriver SR-chefen.
Janne Josefsson är en av dem som nu kritiserar Sveriges Radio för att gå för långt med sina förhållningsregler under valåret. Han säger att "mänskliga rättigheter", människors lika värde och jämställdhet är frågor som public service ska värna om enligt avtalet med staten.
Vi ska inte i tid och otid gå ut och propagera för olika saker. Vi ska skapa trovärdighet, men i de frågorna uppfattar jag att vi är skyldiga att ta ställning. Vi ska vara för demokratiskt statsskick, vi ska vara för att människor behandlas lika både vad gäller kön, ras och så vidare. Börjar man dribbla med det där, då blir det märkligt, säger han till Svenska Dagbladet.
Opartisk förutom när det gäller kulturmarxism
Sveriges Radio ska enligt värdegrunden vara opartisk. Undantagen är "de demokratiska värdena" medarbetarna ska "värna principen om alla människors lika värde, t ex jämställdhet, och ta avstånd från rasism, våld, brutalitet och diskriminering".
"I de här sammanhangen kan vi alltså vara partiska", står det i public service-bolagets värdegrund.
När det kommer till "mångfald" gäller följande:
"Mångfald innebär att vi väljer ämnen, musik och perspektiv på ett inkluderande sätt och bekämpar uppdelningen 'vi och dom' samt att medverkande, experter och källor har olika etnisk och kulturell bakgrund."
Sveriges Radio ska dessutom aktivt sprida feminism.
"Vi ska också skildra könsstrukturer i samhället, visa förebilder, medverka till debatt och aktivt leta medverkande och experter av det underrepresenterade könet", står det i värdegrunden.
Även "heteronormen" ska bekämpas av den statliga radion:
"I våra program utgår vi inte ifrån att heterosexualitet är norm för alla. Vi nämner sexuell läggning bara om det är relevant. Vi ska också vara vaksamma så att vi i vår rapportering inte understödjer fördomar om t ex homo- och bisexuella samt transpersoner."