Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />

Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />

Regeringen vill lagstifta bort ohyfsad nätkritik mot "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

" />
Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP).
politik.in2pic.com

Regeringen vill förbjuda ohyfsat nätspråk

Publicerad 26 juli 2013 kl 04.26

Inrikes.Är det verkligen godtagbart att vilken liten Svensson som helst ska kunna kritisera svenska makthavare på internet - även om kritiken är ohyfsat formulerad? Nej, menar regeringen, som nu planerar att förbjuda "patriarkatets nätkrigare" från att uttrycka sig kränkande om "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare."

Gilla artikeln på Facebook

Bakom initiativet står demokrati­minister Birgitta Olsson och jämställdhetsminister Maria Arnholm, båda från Folkpartiet liberalerna. I en debattartikel i Expressen skriver de att "patriarkatets nätkrigare" är ett hot mot den fria debatten.

I internationella jämförelser anses Sverige redan idag ha en stark lagstiftning mot förtal, med undantag för skyddet från att bli förtalad i etablerade medier, som är svagt i landet. Den 25 juni i år dömdes två unga arabiska kvinnor i Göteborg att betala 570 000 kronor i skadestånd till 38 målsägande för att ha spridit förtalsuppgifter om dem på nätsajten Instagram. Ungefär samtidigt dömdes en afrosvensk S-politiker från Göteborg för att ha skickat grova hot med sexuellt innehåll till flera kända kvinnor.

Förtal, hot och förolämpning är kriminaliserat redan idag, men regeringen anser att den nuvarande lagstiftningen är otillräcklig. I sin debattartikel skriver ministrarna att inte heller "kränkningar" och "trakasserier" bör kunna gå obemärkta förbi i fortsättningen. Som exempel på brottsoffer nämns "den kvinnliga journalisten på dagstidningen" och "våra mest framträdande kvinnliga opinionsbildare".

Alla håller dock inte med om att ytterligare lagstiftning behövs. I februari sade SVT-profilen Åke Ortmark till radions "P4 Extra" att näthatet är något man får stå ut med för att ha en långtgående yttrandefrihet.

- Alla vi som deltar i det offentliga samtalet har råkat illa ut i just den här meningen genom decennierna. Det är mycket farligt om vi börjar begära skydd, för då begränsar vi yttrandefriheten, sade Ortmark och tillade därefter följande i en kommentar till Expressen:

-?Det är klart att nolltolerans ska råda mot hot och våld, men däremot att man kallar mig eller någon annan "fitta", "hora" eller "horkarl" är tyvärr en del av det offentliga samtalet som det ser ut i dag.

Regeringen är dock av en annan åsikt och avsätter därför fyra miljoner kronor till skattefinansierade projekt som ska "motverka näthatet". Samtidigt arbetar en statlig utredning med att se över hur straff­lagstiftningen kan "moderniseras" för att komma till rätta med det som enligt regeringen bör vara straffbart.

Läs även
Förslag: Gör det straffbart kritisera feminism


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Musk om att köpa MSNBC: "Hur mycket kostar det?"

"Hur mycket kostar det?" Vänsterkanalen i kris efter Trumps valvinst.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

"Var extra försiktiga." Judar och homosexuella uppmanas undvika "områden där majoriteten av invånarna är av arabisk härkomst".0 

Vetenskap

5.500 år gamla föremål hittade vid våtmark. Arkeologernas helt unika offerfynd i Skåne.0 

Så låg IQ har de olika invandrargrupperna. Nya studien: grupp för grupp.0 Plus

Kultur

Allan Svensson är död. Folkkäre skådespelaren har avlidit.0 

Hur glömde vi klanerna?. Jonas De Geer om hjärnorna bakom gängvåldet.0