I sin marknadsföring av författaren och journalisten Sören Wibecks populärhistoriska verk Korståg: Västerlandets heliga krig betonar utgivaren Historiska Media bokens aktualitet. I boken dras paralleller till dagsaktuella händelser, skriver förlaget på sin hemsida, och i förordet understryker författaren att det är frågan om en "modern skildring" som tar den allra senaste forskningen på området i beaktande. När Korståg anmäldes på Svenska Dagbladets kultursida kallade recensenten Torgny Nordin boken utmärkt och framhöll Wibecks grundliga källhantering som bokens styrka.
Nu visar det sig emellertid att källhanteringen i Korståg lämnar en del att önska. Trots att boken uppges vara en "modern skildring" innehåller den långa stycken som plagierats från den brittiske historikern Steven Runcimans A History of the Crusades en bok som kom ut på Cambridge University Press redan 1951.
Fria Tider har under sin genomgång av boken noterat flera ställen där stora stycken text har plagierats. I samtliga fall handlar det om att text har översatts mer eller mindre ordagrant från Runcimans bok, utan att texten markerats som citat eller angivits komma från ett annat verk.
För utgivaren Historiska Media kommer likheterna med Runcimans verk som en överraskning.
Det här är helt nya uppgifter för oss. Vi har ännu inte hunnit jämföra de båda texterna och kan därför inte ta ställning till om det är frågan om plagiat, säger förlagets redaktionschef Lena Amurén.
Boken har faktagranskats av historieprofessorn Dick Harrison och islamologen Rickard Lagervall, som båda är verksamma vid Lunds universitet.
Faktagranskarna har inte sagt något om likheter med andra verk. Men en faktagranskning syftar normalt inte till att upptäcka plagiat, utan handlar för det mesta om att titta närmare på vissa specifika frågor, säger Lena Amurén.
Författaren Sören Wibeck var journalist vid Sveriges Radio där han gjorde livsåskådningsprogrammet Människor och tro. Han avled i december förra året.