Enligt Adelsohn Liljeroths instruktion skulle kommittén ta fram ett lagförslag som förenar presstödet med ett statligt krav på "respekt för demokratins idéer" eller på annat sätt säkerställa att statligt stöd kan "motiveras ur demokratisk synvinkel". Med andra ord skulle endast tidningar som hyllar den av regeringen förda invandringspolitiken vara garanterade stöd, menade bedömare.
Riksdagsledamoten Per Bill (M) som är ledamot i kommittén säger till tidningen Riksdag & Departement att om man har generella bidrag på det sätt som Sverige har så innebär det också att stödet kan gå till partier på på de politiska ytterkanterna.
Anna Steele (FP) konstaterar att ministerns förslag skulle kräva en att en ny statlig granskningsnämnd inrättades, vilket hon avfärdar. Istället anser Steele att yttrandefrihetens gränser, såsom exempelvis lagen om "hets mot folkgrupp", redan löser problemet på ett tillfredsställande sätt.
Ledamoten Helene Petersson (S) förklarar för RoD att kulturministerns föreslagna reglering skulle strida mot yttrandefriheten. Även Anders Åkesson (C), som också sitter i kommittén, är negativ till ministerns förslag som han menar närmar sig en åsiktsvärdering.
Och det ska inte vi syssla med, säger Petersson till RoD, men tillägger också att det är ett problem att "vidriga" åsikter kan få statligt stöd.
Förra året fördelade presstödsnämnden 535 miljoner kronor i stöd. 1,6 miljoner gick till Nationell idag.