Ulrika By säger rakt ut att journalister inte rapporterar om problem i mångkulturella förorter.
Snacket om konsekvensneutralitet är ju bara nys i de här sammanhangen: Jag tycker rakt av att journalistiken ska sträva efter att inte spä på främlingsfientlighet och det är uppenbart att vi ofta faktiskt går runt katten kring het gröt när vi kommer till så kallad förortsproblematik, säger hon till Timbro.
Hon menar att Dagens Nyheter väljer bort historier och händelser som kan väcka kritik mot regeringen Reinfeldts invandringspolitik.
- Det ena är att jag av egen erfarenhet vet att vi väljer bort historier och händelser som lätt kan användas i främlingsfientliga syften. Vi citerar inte allt vi hör och berättar inte allt vi ser, säger hon.
Andra journalister har gett liknande omdömen om den svenska journalistkårens bevakning av invandringen då istället som kritik.
"Vi har inte redovisat obehagliga fakta och debatterat vart Sveriges upp- och nedvända asylpolitik kan leda. Istället har vi fått en nationell mörkläggning som upprätthålls av ideologiska skäl, där verkligheten får maka på sig för den idealiserade självbilden och den fejkade toleransen", skrev den före detta SVT-journalisten Gunnar Sandelin i Dagens Nyheter under rubriken "Journalisterna mörklägger sanningen om invandrarna".
Också SVT-journalisten Janne Josefsson är inne på samma spår och menar att klyftan mellan folket och journalisterna angående mångkulturen är stor.
- Det förs en diskussion på gator och torg och på arbetsplatser och en, den fina diskussionen, och ju mer det gapet vidgar sig desto större kommer kraschen bli, sa Josefsson i en direktsänd debatt.
- Vi journalister är nutidens överstepräster, fastslår han.