Det handlar om privata assistansbolag som anlitas av handikappade för skattepengar. Problemet är bara att de handikappade sällan är handikappade och att det sällan utförs någon verklig assistans.
För gängkriminella är det attraktivt att "jobba" som personlig assistent utan att utföra någon assistans, eftersom det ger möjlighet att vara kriminell på heltid och samtidigt ha en vit inkomst på papperet.
Av Försäkringskassans kartläggning, som släpptes i sin helhet igår, framgår det att hela 89 procent av de "handikappade" har valt assistansbolag där gängkriminella "arbetar" som personliga assistenter.
Enligt polisens uppgifter från förra året finns det totalt 62.000 gängkriminella i Sverige.
Under perioden 2022–2023 hade samtliga av de 62 största assistansbolagen kopplingar till någon av dessa 62.000 personer, enligt rapporten.
Försäkringskassan studerade vidare 699 privata assistansbolag och upptäckte att 83 av dem hade "särskilt nära koppling" till den organiserade brottsligheten.
Det framgår också att närmare 80 procent av de inblandade har utländsk bakgrund och att i synnerhet andra generationens invandrare är väldigt aktiva.
Att människor "vårdar" släktingar eller familj inom ramarna för assistansersättningen betyder inte heller att hjälpbehovet är genuint, utan snarare tvärtom, visar rapporten.
"Tidigare utredningar av assistansföretag med koppling till organiserad brottslighet visar att dessa bolag många gånger uppvisar en vit fasad med korrekt redovisning och god ekonomi, men har i olika utsträckning kriminell verksamhet. Bolagen med koppling till organiserad brottslighet har många brukare som är nära familj till aktiva kriminella, eller med koppling till dem, och nästan alla hade anhörigassistans under perioden", står det.
Förutom själva assistansfusket brottas Försäkringskassan med olika yrkesgrupper som hjälper de kriminella gängen. Det handlar om "osanna dokument från arbetsterapeuter, läkare och andra professioner", heter det i rapporten.