Polacker hamstrar kontanter

Publicerad 13 april 2025 kl 15.02

Utrikes. Samtidigt som svenskar uppmanas till ökad kontantberedskap av MSB töms bankomaterna i Polen, där medborgare försöker ta höjd för störningar i finanssystemet trots att några myndighetsrekommendationer än så länge inte finns där.

Dela artikeln

I Polen råder just nu rusning till bankomaterna. Trots att landets centralbank inte gått ut med några rekommendationer syns en kraftig ökning av kontantuttag – särskilt i storstäder som Warszawa, Kraków och Wrocław. Det rapporterar den polska sajten Salon24.

Utvecklingen kommer efter att både Nederländernas centralbank och svenska myndigheter uppmanat medborgare att ha kontanter hemma. Anledningen: oron för att betalsystem kan slås ut vid cyberattacker eller vid allvarliga kriser.

"Ha så mycket kontanter att du klarar dig utan konto i minst en vecka", lyder rekommendationen från bland annat MSB i Sverige.

Enligt Polens centralbank har kontantuttagen ökat med 35 procent på kort tid. I de största agglomerationerna ligger ökningen på upp till 40 procent. Vissa bankomater i Warszawa behöver fyllas på flera gånger om dagen.

Flera banker i Polen har börjat höja gränsen för hur mycket pengar som går att ta ut per dag. Vissa överväger också att förlänga öppettiderna på sina kontor.

Trenden vänder även bland unga.

Polen har länge varit ett av de mest kontantfria länderna i Europa. I början av 2024 var 95,3 procent av alla kortköp helt digitala. Men den trenden är nu på väg att vända.

Fenomenet märks inte bara bland äldre – även unga söker sig till kontanter i större utsträckning.

Finansiella experter varnar för att lita helt på digitala lösningar.

– Man bör ha kontanter hemma för några dagars behov. Helst även i andra valutor, säger en ekonom till Salon24.


Nyheter från förstasidan

Säpo ska övervaka "antistatliga" attityder

Makthavarna varnas för kritiska medborgare i ny rapport. "Vi behöver vara vaksamma på antistatliga narrativ och konspirationsteorier".0 

Ekonominyheter

Svenska kronan går "bäst i världen"

Beskrivs nu som en "euro på steroider".. Valutan har stärkts med 13 procent mot dollarn sedan årsskiftet.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.