Det tyska parlamentet har röstat igenom oppositionsledaren Friedrich Merz icke bindande migrationsplan, som bland annat innehåller krav på permanenta gränskontroller och utökade möjligheter att utvisa invandrare. Illegala invandrare ska inte släppas in ens om de vill ansöka om asyl.
Förslaget klubbades igenom trots hårt motstånd från förbundskansler Olaf Scholz och hans socialdemokrater.
CDU-ledaren Merz, som leder i opinionsmätningarna inför förbundsdagsvalet den 23 februari, fick igenom sin fempunktsplan efter att ha fått stöd även från Alternativ för Tyskland (AFD).
Beslutet har orsakat upprörda reaktioner från vänsterliberala partier, som anklagar Merz för att bryta den så kallade "brandväggen" mot AFD.
Scholz kallade Merz agerande för ett "oförlåtligt misstag" och hävdade att förslaget strider mot både EU-lagstiftning och Genèvekonventionen.
– Ingen tysk förbundskansler skulle någonsin ha gjort något sådant, dundrade Scholz i debatten inför omröstningen.
Merz försvarade sitt initiativ och pekade på den ökande kriminaliteten bland asylsökare, särskilt efter den uppmärksammade knivattacken i Aschaffenburg där två personer dödades av en afghansk illegal invandrare.
– Hur många fler ska behöva mördas innan ni inser att detta är ett hot mot säkerheten? frågade han retoriskt.
Enligt en färsk opinionsmätning från Yougov leder CDU inför nyvalet med 29 procent av väljarstödet, medan AFD ligger på 23 procent och Scholz socialdemokrater skvalpar på blygsamma 15 procent.