Att invandrare är extremt överrepresenterade i våldtäktsstatistiken har varit känt väldigt länge och det är något som Fria Tider rapporterat om sedan starten 2009.
Fenomenet har dock mörklagts totalt i det offentliga Sverige – fram tills nu, när det börjar beskrivas som ett problem. Nyligen har Expressen plötsligt börjat rapportera om invandrarnas överrepresentation i sexbrottsstatistiken.
Nu har tidningen intervjuat integrationsminister Mats Persson (L), som meddelar att regeringen nu vill ta krafttag för att motverka utvecklingen. Bland annat genom skärpta straff och obligatorisk utbildning för nyanlända.
– Vi behöver göra upp med ängsligheten i Sverige och inse att värderingar spelar stor roll, säger Persson.
Mats Persson hävdar att "patriarkala strukturer" och en annan syn på jämställdhet ligger bakom statistiken, något som enligt honom kräver hårdare straff och tydligare riktlinjer för vilka värderingar som gäller i Sverige.
Han vill bland annat höja minimistraffet för våldtäkt, som sedan 2022 ligger på tre års fängelse, samt införa tydligare regler för utvisning vid grova brott.
– Det är otroligt viktigt att människor känner att systemet är rättvist, säger Persson.
Fokus på "liberala värderingar"
Förutom straffskärpningar vill regeringen stärka utbildningen för nyanlända, där frågor om jämställdhet, kvinnors rättigheter och synen på sexualitet ska betonas "mycket" mer. Utbildningen ska också inkludera obligatoriska prov för att säkerställa att deltagarna förstår Sveriges "liberala värderingar" enligt Persson.
– Vi måste vara tydliga från dag ett med att den som kommer hit behöver ställa sig bakom vår syn på kvinnors och homosexuellas rättigheter, säger Persson.
En integrationsbarometer, där nyanländas värderingar kartläggs anonymt, planeras också för att skapa bättre underlag för riktade insatser.
Forskning visar att personer från Mellanöstern och Afrika är mest överrepresenterade bland de dömda för våldtäkter. Enligt Persson kan det i framtiden bli aktuellt med särskilda åtgärder för grupper från regioner med avvikande syn på så kallad jämställdhet.