Förslaget omfattar även myndighetsavgifter, såsom bilbesiktning, körkort och tandläkarbesök.
– Om förslagen genomförs kommer vi framtidssäkra svenskarnas möjligheter att kunna införskaffa livsmedel och medicin med sedlar och mynt, säger utredaren Dennis Dioukarev, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och ledamot i finansutskottet, till TT.
Han framhåller att förslaget inte bara stärker krisberedskapen utan även bidrar till en mer inkluderande ekonomi, särskilt för grupper som har svårt att använda digitala betalningslösningar.
Apotek ska enligt förslaget omfattas av kontantkravet för alla läkemedel, men bensinstationer undantas då många av dem är obemannade.
Intresseorganisationen Svensk Handel "ser med oro på de risker en ökad kontanthantering medför", meddelar man i ett pressmeddelande.
– Kontanthantering medför alltid högre risk, och ökade kostnader. Kontanthanteringskedjan idag är bräcklig och det är bra att utredningen uppmärksammar det och ställer högre krav på bland annat bankerna, säger Bengt Nilervall, Näringspolitisk expert inom betalfrågor på Svensk Handel.
Svensk Handel anser att det är staten som ska ta ansvar.
– Om staten ställer krav på marknadsaktörer att utföra samhällsviktiga kontanttjänster, som dessutom saknar kommersiell bärkraft, måste staten också öka sitt ansvar för att upprätthålla och delvis finansiera kontanthanteringen i framtiden. Det är inte rimligt att handeln ska stå för alla risker och kostnader, säger Bengt Nilervall.