En viktig punkt i Tidöavtalet var att regeringen skulle dra in bistånd till länder som vägrar ta tillbaka medborgare som ska utvisas från Sverige.
Drygt två år efter att regeringen tillträdde har ännu inga bistånd dragits in av detta skäl. Nu ska dock utvecklingsbiståndet till Jemen stoppas – snabbt – för att tillgodose israeliska intressen.
Somalia vägrar ta tillbaka sina medborgare – nu stoppar Finland biståndet i protest:
Regeringen med Sannfinländarna sätter ner foten.
Somalierna riskerar nu gå miste om 100 miljoner kronor. https://t.co/9Ul50DGLnm— Fria Tider (@friatider) November 20, 2024
Bakgrunden är houthirebellerna och deras stöd till palestinierna i kampen mot Israel. Sida får i uppdrag att avsluta biståndsverksamheten i houthikontrollerade delar av landet senast vid årsskiftet, och i övriga delar senast den 30 juni 2025.
– Sverige har sedan 2020 haft ett mindre utvecklingsbistånd till Jemen. Mot bakgrund av den svåra säkerhetssituationen i landet och houthiernas alltmer destruktiva beteende väljer vi nu att fasa ut utvecklingsbiståndet, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).
Utvecklingsbiståndet har årligen legat på cirka 80 miljoner kronor, men regeringen bedömer att det inte längre går att garantera att medlen når mottagare som inte utgör något problem för Israel, särskilt i norra Jemen. Trots detta kommer Sverige att fortsätta ge humanitärt stöd till landet, där behoven anses vara stora på grund av den pågående humanitära krisen.
För 2024 har Sverige avsatt 287 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Jemen. Regeringen betonar även sitt stöd till FN-organ som arbetar i landet, inklusive UNICEF, WHO och WFP.