Var fjärde svensk man har aldrig raggat

Publicerad 23 november 2024 kl 16.07

Inrikes. En ny undersökning från RFSU och Verian avslöjar alarmerande siffror om svenska mäns ensamhet och svårigheter att skapa relationer. Var sjätte har ingen alls att prata med om en jobbig situation.

Dela artikeln

Undersökningen, som omfattar 1.000 personer och genomfördes tidigare i år, visar att män generellt är mer ensamma än kvinnor.

Bland annat saknar 16 procent av männen någon att prata med om en jobbig situation – jämfört med 8 procent av kvinnorna.

Nästan hälften av männen i åldersgruppen 31-40 år, 47 procent, har svårt att ta kontakt för en sexuell relation. Nästan en fjärdedel av männen i samma ålder, 24 procent, säger att de aldrig har vågat ta kontakt för en romantisk relation.

Ensamhet är en välkänd riskfaktor för psykisk ohälsa, och enligt RFSU behöver arbetsplatser ta ett större ansvar för att förebygga detta. Många män har endast social kontakt via jobbet, vilket gör arbetsplatsen till en viktig arena för samtal om känslor och relationer.

– Arbetsplatsen är för många det enda stället där man möter andra människor och har ett socialt sammanhang. Att ha högt i tak för samtal om känslor på arbetsplatsen kan göra stor skillnad för mäns psykiska hälsa, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU, i ett pressmeddelande.

RFSU har tillsammans med fackförbundet Pappers startat projektet Hur är läget?, där skyddsombud utbildas för att främja samtal om psykisk hälsa och relationer på mansdominerade arbetsplatser.

– Skyddsombuden har en livsviktig roll i att fånga upp kollegor som mår dåligt. Vi hoppas att fler fackförbund och arbetsgivare vill haka på, säger Ullholm.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.