Tino Chrupalla.

AFD: Tyskland ska inte vara lydstat åt Israel

Publicerad 24 oktober 2024 kl 07.56

Utrikes. Tyskland måste upphöra med sitt "ensidiga stöd" till Israel och även stoppa vapensändningar till landet. Det uppger Alternativ för Tysklands partiledare Tino Chrupalla i ett tal som väcker debatt, rapporterar Remix News.

Dela artikeln

Sverigedemokraterna och de flesta andra högerpopulistiska rörelser i Västvärlden ger närmast ovillkorligt stöd till Israel och dess kontroversiella krig i Mellanöstern.

Men Alternativ för Tyskland, AFD, markerar nu att man har en annan syn på saken.

I ett tal i den tyska förbundsdagen uppmanade AFD-ledaren Tino Chrupalla till ett stopp för vapensändningar till både Israel och Ukraina. Han betonade behovet av att avsluta vad han kallade Tysklands ensidiga stöd för Israel.

Chrupalla sade att "exklusiva uttryck för solidaritet" med Israel bör upphöra och att fortsatt stöd med vapen inte leder till avspänning, utan snarare förvärrar konflikten. Han klargjorde att medan Israel har rätt till självförsvar, bör detta inte ske med hjälp av tyska vapen.

Tino Chrupallas uttalanden har lett till skarp kritik både inom och utanför AFD, särskilt då partiet tidigare har stött Israel. I samband med attackerna den 7 oktober uttryckte AFD:s parlamentsgrupp full solidaritet med Israel och det judiska folket. Men opinionsundersökningar tyder på att många av AFD:s väljare är skeptiska till Israel. En undersökning av Infratest Dimap visade att endast 19 procent av partiets anhängare ser Israel som en pålitlig partner för Tyskland.

Inom AFD är inte alla eniga med Chrupalla. En anonym ledamot kritiserar enligt tidningen Die Welt hans tal som "vänsterpacifistiskt nonsens" och hävdar att det strider mot partilinjen, skriver Remix News.

AFD:s andra partiledare, Alice Weidel, delar dock Chrupallas motstånd mot vapenleveranser till Israel och menar att militära lösningar inte leder till en lösning på konflikten.

Jürgen Pohl, AFD-politiker i Thüringen, har lagt upp en video där han kommenterar Tino Chrupallas tal.

– Något stort hände igår, konstaterar Pohl och fortsätter:

– Västtyskar har fått lära sig att Israel har rätt att göra vad som helst, och att de andra får inte göra någonting, och det är meningen att vi ska stödja det.

Han konstaterar att folkmordet i Gaza äntligen måste få ett slut.

– Man kan fråga sig om detta verkligen är vår verkliga raison d'être, fortsätter Jürgen Pohl.

Han syftar på Tysklands tidigare förbundskansler Angela Merkels utspel 2013 om att Tyskland existerar för att stödja Israel, att Israel är Tysklands "raison d'être".


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

LKAB pausar sin "gröna omställning"

"Vi ombalanserar.". Omställningen skulle ha slukat halva Sveriges nuvarande elkonsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.