Höga månadskostnader sätter stopp för svenska bolånedrömmar

Publicerad 5 oktober 2024 kl 10.44

Ekonomi. Fyra av tio svenskar, 41 procent, vill bo större än vad de gör idag. Men trots att räntan fortsätter ner svarar en lika stor andel, 41 procent, av de som vill bo större att för höga månadskostnader hindrar dem från att kunna flytta. Det visar en ny undersökning från Verian.

Dela artikeln

– De aviserade räntesänkningarna gör svenskarna allt tryggare med att byta bostad efter behov och takten i budgivningarna är högre än på länge. Men räntorna är fortfarande höga och slår hårdast mot de med minst marginaler i boendeekonomin – unga och förstagångsköpare, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som beställt undersökningen.

Fyra av tio svenskar, 41 procent, vill flytta till en större bostad. Suget efter fler kvadratmeter boyta är störst bland unga – hela 62 procent i åldern 18–29 år uppger att de vill bo större än de gör idag. Även i åldern 30–49 år är flyttviljan stor, där 56 procent skulle vilja byta till en större bostad.

– Två av tre svenskar äger sitt boende och under de senaste åren har både inflationen och de höga räntorna blivit svåra ekonomiska hinder för många som egentligen hade behövt flytta. Det förbättrade ekonomiska läget gör nu svenskarna allt tryggare med att byta bostad efter behov, och förhoppningsvis kan fler få se bostadsdrömmen gå i uppfyllelse framöver, säger Marcus Svanberg i ett pressmeddelande.

Den främsta orsaken till att svenskarna inte flyttar till en större bostad är risken för att bostadskostnaderna skulle bli för höga. Hela 41 procent som vill bo större uppger det som skäl. Två av tio anser att svårigheten att hitta en bostad som passar behoven får dem att stanna kvar i sin nuvarande bostad. Endast 15 procent uppger oro för stigande räntor som ett flytthinder.

– Halvvägs genom mandatperioden efterlyser vi nu konkreta politiska löften om åtgärder som kan öka rörligheten på bostadsmarknaden, så att fler kan byta bostad efter behov. Den senaste tidens diskussioner om ett omformulerat amorteringskrav är ett konkret exempel som skulle kunna göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ayatollan: Israel kommer inte överleva

"Vi kommer att vinna." Irans högste ledare höll fredagsbön.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.