DN raderar insändare om Israel

Publicerad 3 oktober 2024 kl 18.08

Media. Efter kritik från judiska grupper har Dagens Nyheter avpublicerat en insändare som ifrågasätter Sveriges stöd till Israel.

Dela artikeln

Insändaren, som undertecknats av Hans Larsson i Solna, uppmärksammas bland annat av Judiska Ungdomsförbundet i Sverige.

"DN publicerar insändare som uppmanar till förintandet av världens enda judiska stat. Oförklarligt att DN väljer publicera något som är översköljt av antisemitism och faktafel. Att visa på olika sidor är en sak, att sprida extremism något annat", skriver förbundet på X.

Nedan kan insändaren – som nu avpublicerats från DN:s hemsida – läsas i sin helhet .

* * *

Israel har förbrukat förtroendet som FN gav 1947

INSÄNDARE. Israel bryter gång på gång mot internationell rätt och åsidosätter lag, moral och humanitära hänsyn. Israel har därmed förbrukat förtroendet som FN gav 1947, skriver Hans Larsson.

Sverige bör agera för att resolution 181 som FN:s generalförsamling antog 1947 ogiltigförklaras. Israel bör upplösas som stat, landområdet återlämnas till palestinierna och israelerna inlemmas som en minoritet bland andra minoriteter i landet Palestina.

Detta eftersom Israel gång på gång bryter mot internationell rätt, åsidosätter lag, moral och humanitära hänsyn och för länge sedan förbrukat det förtroende som FN gav statsbildningen.

Nu har Israel återigen attackerat Libanon, samtidigt som folkmordet i Gaza fortsätter och repressalier mot palestinier samt olagliga bosättningar fortlöper i Västbanken.

Urskillningslösa bombningar av skolor och sjukhus, mord på journalister, hjälparbetare och FN-personal, en total likgiltighet för civila offer - hur kan världssamfundet tolerera detta?

Lägg därtill alla brott mot mänskligheten som massmordet i Sabra och Shatila, förtrycket av minoriteter, ockupationen av Golanhöjderna med mera.

Resolution 181 var ett historiskt, katastrofalt misstag. Dags att korrigera det nu.

Hans Larsson, Solna

* * *


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.