Tidöpartierna: Vissa skärpta krav på asylsökare

Publicerad 2 oktober 2024 kl 13.41

Inrikes. Regeringen har presenterat ett nytt lagförslag som innebär att asylsökare som huvudregel ska bo på Migrationsverkets boenden istället för att ordna boende på egen hand.

Dela artikeln

I Sverige bor asylsökare i eget boende i en utsträckning som saknar motsvarighet i andra jämförbara länder. Detta är enligt regeringen förenat med betydande negativa konsekvenser både för asylsökarna och för samhället, i form av bland annat trångboddhet och så kallad segregation.

Regeringen föreslår lagändringar som syftar till att åstadkomma en ny ordning för asylsökares boende, där utgångspunkten är att asylsökare ska bo på Migrationsverkets boenden i stället för att ordna boende på egen hand.

– Regeringen har i dag presenterat lagförslag som ska skapa en ny ordning för asylsökandes boende. Det är ett viktigt steg för att på sikt fasa ut det gamla systemet med eget boende för asylsökande. Målsättningen är att få ordning på mottagandeprocessen för en mer effektiv asylprövning, korta handläggningstiderna och minska segregationen och utanförskapet, säger migrationsminister Johan Forssell (M).

Förslagen innebär bland annat att asylsökare som huvudregel endast ska ha rätt till ekonomiskt bistånd under asyltiden om de bor på det asylboende som de har tilldelats. Migrationsverket får möjlighet att undersöka asylsökares boende och förvaringsutrymmen på asylboendena, i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen, och en ansökan om uppehållstillstånd får betraktas som återkallad för asylsökare som inte bor på ett asylboende och inte håller Migrationsverket underrättat om sin bostadsadress.

Det föreslås också en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion.

– Det här är ett viktigt första steg i att få kontroll över asylmottagningen och minska både det sociala utanförskapet och förhindra ett växande skuggsamhälle. Fler åtgärder i denna riktning kommer presenteras under oktober, säger Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 mars 2025.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner

Mycket känsliga beslutet. Skjuter på offentliggörandet – för att inte kränka adopterade under julen.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.