Richard Jomshof.

Näthatsgranskaren överklagar nedläggning av Jomshof-mål

Publicerad 2 oktober 2024 kl 12.26

Lag & Rätt. Åklagarens beslut att lägga ner förundersökningen mot Richard Jomshof (SD) har överklagats och ska nu granskas av en särskild avdelning inom Åklagarmyndigheten. Det rapporterar SVT Nyheter.

Dela artikeln

I maj polisanmäldes Jomshof för hets mot folkgrupp av den så kallade Näthatsgranskaren efter att ha delat islamkritiska teckningar på sociala medier.

Chefsåklagaren Joakim Zander beslutade nyligen oväntat att lägga ner utredningen. Detta efter att Jomshof i förhör förklarat att syftet var att delta i en debatt om migration, inte att peka ut invandrare som brottslingar.

Näthatsgranskaren har nu överklagat beslutet, och ärendet kommer att granskas av Utvecklingscentrum, en avdelning som fungerar som en andra rättslig instans inom Åklagarmyndigheten. Ändringar av åklagares beslut i sådana här fall är dock sällsynta.

Varken Zander eller Jomshof har kommenterat saken ytterligare.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Regeringens utredare vill förbjuda internationella adoptioner

Mycket känsliga beslutet. Skjuter på offentliggörandet – för att inte kränka adopterade under julen.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.