Israel dödade Hizbollahs högsta ledare

Publicerad 28 september 2024 kl 12.16

Utrikes. Hizbollahs högsta ledare Hassan Nasrallah, 64, dödades enligt den israeliska militären under en attack mot Beiruts södra förorter natten till fredag, tillsammans med befälhavaren Ali Karchi.

Dela artikeln

Hizbollah har inte bekräftat uppgifterna men en källa med insyn uppger för AFP som citeras av BBC att kontakten med Nasrallah ”varit bruten” sedan i går kväll.

IDF skriver i sitt pressmeddelande att Nasrallah dog i gårdagens attack mot ett flertal byggnader i de södra delarna av Beirut.

Det var vid den tidpunkten som Israel jämnade stora bostadsområden med marken i centrala delar av Libanons huvudstad.

Hassan Nasrallah föddes 1960 i utkanten av Beirut och har sedan 1975 varit med i olika Iranstödda miliser. 1985 grundades Hizbollah ur en av de största miliserna.

Nasrallah var vid sin död en av de mest kända och mest inflytelserika personerna i Mellanöstern. Han spelade en nyckelroll i att förvandla Hizbollah till den politiska och militära kraft den är idag och är fortfarande vördad av gruppens anhängare.

Under Hassan Nasrallahs ledning har Hizbollah hjälpt till att träna krigare från den palestinska väpnade gruppen Hamas, samt tränat miliser i Irak och Jemen. Organisationen har också skaffat missiler och raketer från Iran för användning mot Israel.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Anna Kinberg Batra till elefantkyrkogården

Behåller sin lön – trots korruptionen. Över sex miljoner kronor återstår för skattebetalarna att betala.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.