Anna Kinberg Batra flyttas till elefantkyrkogården

Publicerad 28 september 2024 kl 10.14

Inrikes. Anna Kinberg Batra fick sparken från sin post som landshövding i Stockholm efter att ha fått JO-kritik för grov korruption. Nu flyttas hon till en dyr men symbolisk tjänst som generaldirektör för den så kallade elefantkyrkogården – makthavarnas egen a-kassa – där hon kommer att behålla månadslönen på 114.800 kronor.

Dela artikeln

Vad hon ska göra på elefantkyrkogården har inte regeringen kommit fram till än. Oavsett eventuella arbetsuppgifter kommer anställningen dock att bli dyr för skattebetalarna, då 6.084.400 kronor ska betalas ut plus sociala avgifter och förmåner.

Beskedet meddelades en dag efter att Justitieombudsmannen (JO) gett Kinberg Batra allvarlig kritik med anledning av hur hon anställt väninnor på toppositioner på myndigheten som fått diffusa arbetsuppgifter, utan att först utlysta tjänsterna på vanligt sätt.

Anställningen på elefantkyrkogården gäller till februari 2029.

– Det är inget avtal som gäller henne specifikt, detta gäller myndighetschefer. Man får ett förordnande för några år. Jag är helt säker på att hon kommer kunna göra stor nytta på annat håll inom staten, säger civilminister Erik Slottner till Aftonbladet.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, anser att det Kinberg Batra gjort som landshövding är ”ren och skär korruption”:

– Det hon har ägnat sig åt, att dela ut höga tjänster till sina kompisar, det är odiskutabelt ren och skär korruption, säger han till SVT.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.