"Svenska" gäng nu även på Island

Publicerad 27 september 2024 kl 14.01

Inrikes. De kriminella gängen i Sverige fortsätter att expandera sin verksamhet till våra grannländer. Nu har gängen även börjat operera på Island, meddelar landets justitieminister Guðrún Hafsteinsdóttir.

Dela artikeln

Uttalandet kom efter ett möte mellan de nordiska justitieministrarna i Sverige. Guðrún Hafsteinsdóttir uttryckte oro över en ökning av knivrelaterade brott på Island och kopplade vissa av dessa händelser till svenska gäng.

Hon pekade särskilt på en incident från augusti förra året där en bil tillhörande en polis sattes i brand utanför polisens hem. Attacken ska ha utförts av personer som agerade på order av ett kriminellt nätverk i Sverige.

– Vi har bekräftad information om en grupp personer som kom hit för detta syfte, säger Runólfur Thórhallsson vid den isländska polisens analysenhet till tidningen Morgunbladid.

Isländska myndigheter misstänker att brottet samordnades via internet av ett kriminellt nätverk i invandrargettot Kronogården i Trollhättan i Sverige.

Under ministermötet betonade Danmarks justitieminister Peter Hummelgard att allt fler kriminella nätverk opererar via digitala plattformar, vilket underlättar för gränsöverskrivande brottslighet.

Island planerar nu att skärpa gränskontrollerna och öka polisens resurser för att hantera det växande hotet.

Ministrarna diskuterade även utnyttjandet av minderåriga i kriminella verksamheter, ett problem som ökar i hela Norden och sprids från Sverige. På Island har särskilt så kallade flyktingbarn använts för stölder, medan mer allvarliga brott kopplade till minderåriga har observerats i Sverige och Danmark.

Den ökande brottsligheten i regionen har väckt farhågor om att de våldsamma gängkrig som plågar grannländerna snart kan sprida sig även till Island.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.