SD: Dra in passet för den som döms för antisemitism

Publicerad 23 september 2024 kl 11.01

EU. EU-länderna bör göra det möjligt att återkalla passen för invånare med europeiska medborgarskap som döms för antisemitism. Det föreslår SD i ett utspel i Europaparlamentet.

Dela artikeln

Det var den erfarne politikern Charlie Weimers, numera EU-parlamentariker för Sverigedemokraterna, som lade fram förslaget redan i våras men frågan fick ett nytt uppsving på torsdagen när Socialdemokraternas Evin Incir och Weimers rök ihop i en debatt om antisemitism och hatpropaganda i EU-parlamentet.

– När vi kan ska vi dra in medborgarskapet för de som döms för antisemitisk brottslighet, föreslog Weimers när SD lanserade kravet i våras.

Incir anklagade Sverigedemokraterna för att ha en dubbel måttstock och tog upp det faktum att justitieutskottets ordförande Richard Jomshof nyligen tvingats avgå efter misstankar om hets mot folkgrupp riktad mot muslimer.

Trots SD:s skarpa syn på åsiktsbrott riktat mot judar har Jomshofs misstänkta åsiktsbrott nämligen inte lett till några åtgärder från SD:s partigrupp i EU, ECR.

Incir ansåg att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna borde avsluta sitt Tidösamarbete med Sverigedemokraterna.

– Dessa tre partier saknar ryggrad. Istället tillåts rasisterna att fortsätta forma regeringens politik i Sverige. Det är en skandal som splittrar både Sverige och EU, sade Evin Incir.

Weimers försvarade sig som vanligt med att börja prata passionerat om antisemitism och försvarade Jomshof, samt anklagade Socialdemokraterna för att tillåta "antisemitismen grassera".

– Samma parti som kräver Richard Jomshofs avgång för att han delar satirbilder som varnar för samhällsutvecklingen. Det är inte bara hyckleri, det är värre än så, sade Charlie Weimers.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker Alice Teodorescu Måwe, tidigare framstående profil på tidningen Bulletin, stöttade Weimers med att som vanligt dra en ödesmättad parallell till Förintelsen.

– Aldrig igen är nu, sade Alice Teodorescu Måwe med eftertryck.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Snart en miljon analfabeter i Sverige

"En hel generation". Kan inte betala räkningar, boka tider eller ta till sig enkel information.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.