100% stöd för tredje världskriget-resolutionen från riksdagens partier

Publicerad 21 september 2024 kl 09.01

EU. På torsdagen röstade EU-parlamentet igenom en resolution där medlemsländerna "omedelbart" uppmanas eskalera konflikten i Ukraina och bland annat ge Kiev rätt att attackera mål djupt inne i Ryssland med västerländska långdistansvapen. Sverige stack ut rejält i EU eftersom stödet för resolutionen var 100 procent bland de svenska ledamöterna.

Dela artikeln

I resolutionen utesluts alla typer av förhandlingar med Ryssland och istället står det att EU:s medlemsstater ska stödja Ukraina militärt "på alla tänkbara sätt tills Ukraina segrar".

Fred, enligt resolutionen, ska endast upprättas "på Ukrainas villkor".

Dessutom ska Ukraina omedelbart få rätt att attackera mål inne i Ryssland med västerländska långdistansvapen, något som enligt Ryssland skulle innebära att det omdebatterade tredje världskriget bryter ut.

Ukraina ska också få den svensk-tyska roboten Taurus som skulle göra det möjligt för dem att bomba den ryska huvudstaden Moskva.

"Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att omedelbart häva restriktionerna mot användning av västliga vapensystem som levererats till Ukraina mot legitima militära mål på ryskt territorium", står det i resolutionen.

Rysslands president Vladimir Putin har å sin sida varnat för att en sådan åtgärd skulle innebära att Ryssland förklarar krig mot USA, Nato och de inblandade europeiska länderna, eftersom Ukraina inte kan använda dessa vapen på egen hand utan hjälp av Nato-länderna som levererat dem.

– Om de tar det beslutet betyder det inget mindre än att Natoländerna, USA och de europeiska länderna involverar sig direkt i kriget i Ukraina. Det skulle innebära att de deltar direkt, och det skulle givetvis ändra kärnan i konflikten avsevärt, sa Putin i rysk stats-tv på torsdagen.

Han sade också:

– Det skulle innebära att Nato, USA och de europeiska länderna är i krig med Ryssland.

Tyskland har redan innan Putins skarpa hot meddelat att man inte kommer att godkänna användning av tyska långdistansvapen för att attackera mål inne i Ryssland, såsom exempelvis huvudstaden Moskva.

När resolutionen antogs av EU-parlamentet i veckan röstade visserligen 71 procent av de deltagande tyska ledamöterna för resolutionen. Men 17 av de totalt 96 tyska ledamöterna deltog inte i omröstningen utan avstod.

I övrigt bjöd omröstningen på en splittrad bild i de flesta EU-länder. Mest negativa var de ungerska ledamöterna där bara två av landets 20 ledamöter stöttade resolutionen.

I Sverige var emellertid stödet för resolutionen hundraprocentigt. Samtliga 21 ledamöter var på plats och alla – inklusive Vänsterpartiets två EU-parlamentariker Hanna Gedin och Jonas Sjöstedt – röstade för.

Ännu återstår dock att se vad USA, som i slutändan bestämmer i den här sortens frågor, beslutar sig för. Hittills har Vita huset skjutit på frågan och ännu finns inget godkännande för att hjälpa Ukraina att attackera mål djupt inne i Ryssland.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.