Tyskland vill ta över kontrollen av Östersjön

Publicerad 24 augusti 2024 kl 15.11

Utrikes. Tysklands militära ambitioner växer igen. Nu vill landet inte bara ansvara för Natos östra flank utan önskar även ta över den traditionellt svenska uppgiften att sköta den militära kontrollen av Östersjön, uppger chefen för landets marina styrkor i en intervju med en japansk tidning.

Dela artikeln

Tysklands militära ledare har siktet inställt på att utöka sitt inflytande över operationer i Östersjön, som traditionellt har varit ett svenskt dominerat område. Även om Sverige inte var medlem i Nato hade det formellt neutrala landet hemliga bilaterala avtal med USA som i praktiken innebar att Sverige ansvarade för kontrollen av Östersjön under hela efterkrigstiden.

Men nu kan det bli ändring på det. Efter det svenska Natointrädet vill tyskarna inte bara ta ansvar för Natos östra flank utan nu också leda alla allierade sjöstyrkor i Östersjön, uppger landets marinchef Jan Christian Kaack i en intervju med The Japan Times.

Den tyska inhemska medierapporteringen brukar fokusera på Tysklands ekonomiska svårigheter med att finansiera sitt eget försvar och samtidigt stödja Ukraina militärt. Trots dessa utmaningar förblir tyska militära ledare emellertid övertygade om att USA bör ge landet ansvaret för att leda Nato militärt i Europa, och nu också i Östersjön där Tyskland bara har haft ett obetydligt territorium sedan andra världskrigets slut.

De första indikationerna på Tysklands nya militära ambitioner österut dök upp i april när general Carsten Breuer, chef för Bundeswehr, träffade general Wiesław Kukuła, chef för den polska generalstaben.

Medan den polska sidan lyfte fram diskussioner om att stärka Natos östra försvar tog tyska Bundeswehr det hela ett steg längre och tillkännagav att Tyskland hade för avsikt att "ta ansvar" för regionen.

Detta uttalande väckte oro i Polen, där politikerna ifrågasatte hur ett land som har svårt att upprätthålla sin egen militär plötsligt kunde ta på sig ansvaret för Polen, en nation som har satsat hårt på sitt försvar under de senaste två åren.

Frågan glömdes därefter bort ett tag, men aktualiserades igen när marinchefen Jan Christian Kaack dök upp i japansk media och gjorde nya uttalanden om Tysklands militära ambitioner.

Under ett tyskt flottbesök i Fjärran östern där två tyska fartyg skulle göra en symbolisk genomsegling av Taiwansundet som ett sätt att markera stöd för USA:s regionala kraftmätning med Kina, pratade Kaack med The Japan Times.

I intervjun som publicerades på tisdagen redogjorde marinchefen för de globala utmaningarna som Tyskland står inför men avslöjade också planer för Östersjöregionen.

Han betonade stolt Tysklands betydande marina närvaro i Östersjön och dess "exceptionella regionala erfarenhet och omfattande spaningskapacitet som täcker hela området över och under vattnet".

"Vi är beredda att ta ett större ansvar och har signalerat till Nato att vi är beredda att överta regional ledning och kontroll i Östersjön. Vi tillhandahåller den nödvändiga lednings- och kontrollstrukturen genom vårt regionala högkvarter i Rostock, som fungerar som vår internationella sjöledningscentral”, sade Kaack till tidningen.

Även om detaljerna för hur denna tillsyn skulle fungera förblir oklara, består den tyska marinen för närvarande av över 16.000 man och elva fregatter, fem korvetter, sex ubåtar, tolv minjägare och jagare, elva leveransfartyg och tre spaningsfartyg.


Nyheter från förstasidan

Zelenskyj vill ha 200.000 europeiska soldater på ukrainsk mark

Kraven inför fredsförhandlingar. "Annars återvänder Putin med en tio gånger större armé."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.