Nya reglerna: Fråga män om de är gravida

Publicerad 16 augusti 2024 kl 12.58

Utrikes. Nya riktlinjer från brittiska NHS, som slår fast att även män ska tillfrågas om de är gravida före röntgenundersökningar, har orsakat uppståndelse och debatt i Storbritannien.

Dela artikeln

Orsaken till riktlinjerna uppges vara att undvika att utsätta ofödda barn för skadlig strålning. Detta efter att en gravid kvinna som påstod sig vara man genomgått en datortomografi utan att ha blivit tillfrågad om graviditet.

Riktlinjerna, som syftar till att inte göra antaganden om någons "könsidentitet", har dock mötts av kritik och irritation. Enligt The Telegraph har vissa män blivit så upprörda att de lämnat patientmöten, medan kvinnor har reagerat känslomässigt på närgående frågor om fertilitet.

Föräldrar ska också ha blivit irriterade över att deras barn tillfrågats om vad de har för "pronomen".

En röntgensjuksköterska uttrycker oro över att den upprördhet som riktlinjerna kan orsaka riskerar att få patienter att avstå från viktiga undersökningar.

Louise Irvine, allmänläkare, ifrågasätter också reglerna.

– Med tanke på att det är omöjligt för någon av det manliga könet att bli gravid, finns det ingen anledning att fråga manliga personer om de är gravida, säger hon till Telegraph.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Snart en miljon analfabeter i Sverige

"En hel generation". Kan inte betala räkningar, boka tider eller ta till sig enkel information,0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.