Åtta i bombliga åtalas

Publicerad 2 augusti 2024 kl 11.40

Inrikes. Åklagarna har i dag väckt åtal mot åtta personer för inblandning i tre bombdåd som inträffade hösten 2023 i Hässelby, Linköping och Fullerö.

Dela artikeln

Den 25 september 2023 inträffade en sprängning i ett flerfamiljshus i Hässelby, Stockholms kommun, den 26 september en sprängning i ett flerfamiljshus i Linköping och den 28 september en sprängning mellan två villor i Fullerö sydväst om Storvreta i Uppsala kommun.

Flera personer skadades i bombdåden och i Fullerö avled en 24-årig kvinna.

– I samband med att mobiltelefoner som togs i beslag i Uppsala analyserades stod det klart att de tre sprängningarna hängde ihop, då två av gärningsmännen tydligt var inblandade i alla tre sprängningar och att de fick instruktioner via mobiltelefon från samma anstiftare, säger senior åklagare Thomas Bälter, förundersökningsledare i Fullerö-utredningen.

Därför valde de tre förundersökningsledarna att bedriva utredningen tillsammans och att rättegången skulle hållas gemensamt vid Uppsala tingsrätt.

De åtalade inkluderar en man född 2001 bosatt i Kalix som anklagas för att ha detonerat alla tre bomberna. Han och de andra åtalade ställs anklagas för allvarliga brott som mord, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Utredningens framgång bygger på en kombination av vittnesuppgifter från allmänheten, ett aktivt ingripande från poliser i yttre tjänst, ett gediget utrednings- och analysarbete samt en god hjälp från övervakningsfilmer, säger senior åklagare Thomas Bälter.

Huvudförhandlingen startar den 12 augusti i Uppsala tingsrätt.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.