Alice Weidel och hennes invandringskritiska Alternativ för Tyskland kniper 15 mandat i EU-parlamentet efter söndagens val.

EU-parlamentet fylls med invandringskritiker

Publicerad 10 juni 2024 kl 12.03

Politik. Sverigedemokraternas fiasko i EU-valet är en parentes i ett europeiskt perspektiv, där den stora nyheten är att invandringskritiska partier nu för första gången blir en maktfaktor att räkna med i EU-parlamentet.

Dela artikeln

I Tyskland får partiet Alternativ för Tyskland, som är ett genuint invandringskritiskt parti som bland annat vill satsa på icke-frivillig återvandring, 15 mandat i parlamentet efter ett valresultat på sensationella 15,9 procent.

I Österrike fick FPÖ 25,7 procent stöd vilket ger partiet 6 mandat i parlamentet.

I Frankrike får Marine Le Pens parti Nationell samling 30 mandat efter ett valresultat på 31,4 procent.

Några länder går mot strömmen. I Sverige tappar SD inga mandat men däremot sjunker väljarstödet med 2 procent. I Ungern gick det riktigt dåligt för regeringspartiet Fidesz och dess regeringsallians, som för första gången sedan 2004 fick ett väljarstöd under 50 procent. Det invandringskritiska Fidesz behåller dock 11 mandat i Europaparlamentet.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Ekonominyheter

Nytt rekordpris igen. Steg ytterligare 2 procent under dagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.