Européer anser nu att minskad invandring är viktigare än "klimatet"

Publicerad 20 maj 2024 kl 17.11

EU. En studie från den danska tankesmedjan Alliance of Democracies visar att minskad invandring blir en allt viktigare fråga för många européer. Samtidigt minskar intresset för att prioritera "klimatet".

Dela artikeln

Enligt årets undersökning anser en av fyra tillfrågade att regeringen bör prioritera minskad invandring – vilket enligt Deutsche Welle är en ökning från en av fem för två år sedan.

Samtidigt minskar intresset för klimatfrågor. År 2024 är migrationsfrågan för första gången viktigare än klimatet för européerna, enligt rapporten.

I Tyskland är denna trend särskilt tydlig. Nästan hälften av de tillfrågade tyskarna anser att minskad invandring bör vara en prioritet. Det är nästan dubbelt så många som dem som tycker att klimatförändringar bör prioriteras.

Ungefär hälften av människorna runt om i världen, i både demokratiska och icke-demokratiska länder, anser enligt mätningen att deras regering endast agerar i en liten grupp människors intressen. Tyskland ser en markant ökning även på det området.

"Under de senaste fyra åren har denna uppfattning varit högst i Latinamerika, lägst i Asien, och den har stadigt ökat i Europa sedan 2020 – särskilt i Tyskland", heter det i rapporten.

Missnöjet med demokratins tillstånd beskrivs som "mycket utbredd i USA, Europa och i andra länder med en lång demokratisk tradition".

Anders Fogh Rasmussen, tidigare Nato-chef och dansk premiärminister och numera ordförande för Alliance of Democracies Foundation, beskriver siffrorna som "en väckarklocka för alla demokratiska regeringar".

– Att försvara demokratin innebär att främja friheten runt om i världen, men det betyder också att man lyssnar på väljarnas oro där hemma, säger Rasmussen.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.