Från och med den 1 december får uppehållstillstånd på grund av anknytning under vissa förhållanden nekas om någon av makarna eller samborna är under 21 år.
Rätten att bidragsinvandra – det vill säga rätten att komma hit som anhörig och leva på svenska skattebetalare trots att man inte själv har några skyddsskäl – blir kvar även med SD:s och regeringens nya regler.
Den enda förändringen av denna rättighet är att den begränsas något för anhöriga till alternativt skyddsbehövande. För flyktingar och motsvarande blir den dock kvar.
Idag gäller rätten att bidragsinvandra även gruppen alternativt skyddsbehövande, så länge ansökan om att få bidragsinvandra som anhörig görs inom tre månader efter att anknytningspersonen fick uppehållstillstånd.
Kravet för att självständigt ge barn och vuxna uppehållstillstånd höjs samtidigt från "särskilt ömmande omständigheter" till "synnerligen ömmande omständigheter".
Migrationsverket beskriver regeringens och SD:s ändring på den här punkten som en återgång till de regler som gällde under Fredrik Reinfeldts tid som statsminister. Myndigheten tipsar dock redan nu invandrare om att bedömningarna kan bli betydligt mer generösa idag än var de var då.
– Det är på ett sätt en återgång till den ordning som gällde 2005-2014, men samtidigt har det hänt saker under de tio år som gått som har en betydelse för våra bedömningar, som exempel kan nämnas att barnkonventionen har blivit lag och att det tillkommit praxis från Migrationsöverdomstolen, säger Anna Lindblad, biträdande rättschef på Migrationsverket, i ett uttalande.
De nya reglerna börjar gälla den 1 december 2023.