TV-trilogin Unsere Mütter, unsere Väter har kostat 14 miljoner euro att producera och har blivit en jättesuccé bland tyska ungdomar. Miljoner människor uppges följa TV-serien som alltså är i tre delar och skildrar kriget ur de fem huvudpersonernas perspektiv.
Skildringen av kriget är komplext och har rört upp många känslor, i en scen får man se hur tyska soldater massmördar civila som hämnd för en partisanattack. I en annan scen skildras hur en tysk sjuksköterska blir brutalt våldtagen av ryska röda armé-soldater.
Två av huvudpersonerna dör under TV-seriens gång, båda två tyskar, medan den judiske huvudpersonen överlever. Slutscenerna utspelar sig i ett av de allierade sönderbombat Berlin där de tre överlevarna konfronteras med varandra och sina demoner, desillusionerade och nedbrutna.
TV-trilogins producent, Nico Hofmann, uppger att en av anledningarna till att han spelat in filmerna var för att hans egen pappa gick med i armén som frivillig när han var 18 år gammal. Pappan skadades allvarligt i kriget, men har under de snart 70 år som förflutit sedan krigsslutet aldrig sagt ett ord om sina upplevelser.
Kritiken har inte låtit vänta på sig, den polske ambassadören i Berlin har skickat ett protestbrev till TV-stationen. I sitt brev menar han att det sätt varigenom Polen och den polska motståndsrörelsen skildras upplevs som "orättvist och provocerande".
En annan av kritikerna är forskaren Jan Süselbeck som menar att TV-serien bygger på tyskt önsketänkande. "Filmen skildrar återigen hur tyskar önskar att de var, men faktum är att den breda massan aldrig var sådan", påstod han i ett uttalande i veckan.
Även judiska organisationer har protesterat, framförallt för att Förintelsen utelämnats ur TV-serien.
"En film om andra världskriget som utelämnar den besvärande frågan om sex miljoner döda judar", konstaterade kolumnisten Jennifer Nathalie Pyka i det ledande tysklandsjudiska veckomagasinet Jüdische Allgemeine.
TV-trilogins mest ömma punkt, som flera kritiker pekar på, är det faktum att TV-serien tillåter tyskar att framställas som offer.
"Det sköljer en våg över Tyskland just nu om att våga prata om tyskt lidande", påpekar historikern Tomasz Szarota. Szarota menar att det är fel att tyskar jämför sitt lidande med det lidande som Tyskland utsatte andra för.
Omkring 5,3 miljoner tyska soldater och ytterligare 2,5 miljoner civila tyskar omkom enligt officiella tyska uppgifter i andra världskriget. Dödstalen är dock omstridda, och vissa källor anger ett betydligt större antal döda, framförallt beträffande civila offer för kriget.