35-årigt flyktingbarn nekas medborgarskap

Publicerad 29 maj 2023 kl 13.01

Lag & Rätt. Ett ensamkommande flyktingbarn som sannolikt är i 35-årsåldern eller äldre, och som påstod sig vara ett barn, nekas med medborgarskap eftersom han inte kunnat styrka eller göra sin identitet sannolik. Det beslutar Migrationsöverdomstolen.

Dela artikeln

Mannen har sedan 2014 permanent uppehållstillstånd i Sverige och ansökte under 2021 om svenskt medborgarskap.

Migrationsverket beslutade dock i mars 2022 att avslå ansökan på grund av att han ljugit om sin ålder. Mannen ansökte om asyl i juni 2014 och uppgav vid sin första kontakt med verket att han var född den 21 september 1998. Han lämnade dock inte in några handlingar för att styrka uppgifterna.

Migrationsverket ansåg att hans angivna ålder inte var trovärdig utan han bedömdes vara vuxen. Hans födelsetid ändrades därför till den 21 september 1989. I samband med asylutredningen ändrade mannen sig och uppgav att hans rätta födelsetid är den 22 september 1992 samt att han tidigare uppgett fel datum eftersom han fått rådet att söka asyl som minderårig.

Trots lögnerna beviljades mannen permanent uppehållstillstånd med födelsetiden 21 september 1989, vilket ger honom rätt att stanna i Sverige för alltid.

I samband med att han ansökte om svenskt medborgarskap skickade han in ett hemlandspass utfärdat i maj 2018 för att styrka sin identitet. Det framgår av passet att han är född den 21 september 1989. Han har också skickat in en vidimerad kopia av sitt födelsebevis, registrerat i januari 2016, alltså efter att han kom till Sverige.

Mannen har under sin asylprocess aldrig uppgett att han är född 1989, utan först 1998 och senare 1992. Mot bakgrund av detta är det enligt Migrationsverket oklart vilken som är mannens rätta födelsetid. Han bedöms därför inte ha gjort sannolikt att uppgifterna om hans identitet är riktiga och passet kan därför inte styrka hans identitet. Det finns inte heller skäl att göra undantag från kravet på styrkt identitet.

För att en utlänning ska kunna beviljas svenskt medborgarskap krävs enligt lagen att denne styrkt sin identitet. Detta görs vanligtvis genom att uppvisa ett pass. Om ett pass inte kan uppvisas eller om det finns frågetecken kring uppgifterna i passet kan dispens från kravet medges.

Migrationsöverdomstolen bedömer nu att passet mannen senare lämnade in, utifrån de olika uppgifter som förekommit om den hans ålder, inte kan styrka hans identitet. Utifrån oklarheterna om hans ålder har han heller inte gjort sin ålder sannolik och överklagandet avslogs därför.

– När den klagande i ärendet lämnat olika uppgifter om sin födelsetid och denna har ändrats på initiativ av Migrationsverket har han inte gjort sin identitet sannolik, säger Peder Liljeqvist, kammarrättslagman, i ett pressmeddelande.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.