SD-ledaren Jimmie Åkesson och EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD) skriver i en debattartikel i Svenska Dagbladet att Sveriges förhållande till EU bör utredas.
Syftet ska vara att förhindra mer maktöverföring till unionen. Partiet vill också maximera Sveriges inflytande och nå bättre förhandlingsresultat.
Sverige förlorar så många förhandlingar i Bryssel att det givit upphov till talesättet ”kompromissvillig som en svensk”, skriver duon.
"Kärnan i vår demokrati – att lagstiftning ska ha stöd av en majoritet i riksdagen – är nu bitvis en illusion då riksdagen, i realiteten, är tvungen att klubba EU:s rättsakter även när dessa saknar stöd. Samma gäller i landets kommuner, där mer än 60 procent av besluten har sitt ursprung i EU", fortsätter Åkesson och Weimers.
För det första vill SD att Sverige ska lagstifta om ett "folkomröstningslås", en lag som stipulerar att alla maktöverföringar av betydelse eller nya eller större krav på inbetalningar till EU först måste godkännas i en folkomröstning.
För det andra borde regering och riksdag "ta mått och steg för att vårt land ska ha beredskap att lämna EU", enligt debattörerna.
"Sådan beredskap ska inte nödvändigtvis ses som en förberedelse för att faktiskt lämna, men snarare som en signal till motparter i framtida förhandlingar att där finns en gräns för vad som kan accepteras. Alla som någonsin förhandlat vet att man får mer om man kan lämna förhandlingsbordet."
En tredje utredning bör enligt SD tillsättas för att "analysera hur vi kan minska unionens negativa effekter".
"Den borde studera vilka direktiv tidigare regeringar har överimplementerat och förslå hur lagstiftningen kan skrivas om för att närma sig EU:s minimikrav. Det finns som vi ser det inga anledningar för Tidöpartierna att behålla överimplementerad lagstiftning som beslutats av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet."