Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu vaccinering till följande grupper:
* "Män som har sex med män" med ökad risk för apkoppor samt "transpersoner som har sex med män", med ökad risk för apkoppor. "Nu finns erfarenhet av vaccination av barn och unga. Därför kan vaccination även erbjudas till män som är 17 år eller yngre, tillhör någon av grupperna ovan och är i behov av vaccination", skriver myndigheten.
* Personer som har sex med män mot ersättning.
* Personer med risk för exponering för apkoppor som behandlande läkare eller ansvarig chef med arbetsmiljöansvar bedömer är i behov av vaccination.
Antalet nya sjukdomsfall har sjunkit väsentligt i Sverige och inom Europa. Hittills har 260 fall av apkoppor rapporterats i Sverige. Sedan Sverige sommaren 2022 fick tillgång till vaccin mot apkoppor har drygt tre tusen personer fått dos 1 och drygt två tusen personer dos 2. Tillsammans med andra smittskyddsåtgärder har det bidragit till att minska sjukdomsspridningen.
Vaccinet Jynneos, som kan användas mot apkoppor, har en god effekt enligt ett flertal vetenskapliga studier som genomförts under hösten 2022. Det råder dock en global brist på vaccinet. Sverige har tilldelats vaccin genom EU:s beredskapsmyndighet Hera, som fördelat och distribuerat vaccinet till EU-länderna utifrån befolkningsmängd.
Tillgången till vaccin har nu ökat. Det innebär att vården kan erbjuda vaccin till fler. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla personer som bedöms ha ökad risk att smittas med apkoppor erbjuds vaccin.
För personer som tidigare har vaccinerats mot smittkoppor räcker det med en dos vaccin. Övriga rekommenderas att ta två doser.