Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Österrike oroas av att romer från Rumänien och Bulgarien kommer att ägna sig åt vidlyftig social turism när restriktionerna gentemot dessa länder upphör den första januari 2014.
Nu vill Storbritannien och Tyskland sätta press på EU-kommissionen för att kunna begränsa sina bidragssystem för EU-medborgare från dessa länder. Men i Sverige är någon sådan bidragsbegränsning inte aktuell.
Jag har inte tänkt förorda några särskilda begränsningar, säger Beatrice Ask till Europaportalen på fredagen.
EU-regler förbjuder idag medlemsländerna att diskriminera andra EU-länders medborgare i sina välfärdssystem. Det finns möjligheter att neka den som inte kan försörja sig rätt att bo i landet, men grundregeln är att invandrare från andra EU-länder ska ha samma rätt till välfärd som landets egna invånare.
Romer är en mycket utsatt grupp. Bara var tionde rom i Malmö går ut gymnasiet och kanske ännu mer uppseendeväckande är att inte ens hälften går ut grundskolan. Romernas situation blir inte bättre av att de dessutom har väldigt låg intelligens. Enligt brittiska forskare har romer i Serbien, varifrån många invandrat till Sverige, en IQ på i genomsnitt 70, vilket stänger ute romerna från de flesta kvalificerade jobb.