Bostadsbubblan

Kronan faller när nya signaler om höjd ränta kommer från ECB

Publicerad 24 december 2022 kl 11.34

Ekonomi. En euro kostade på lördagen 11,18 kronor vilket är nytt rekord för i år. Detta sedan Sverige hamnat i en valutamässig rävsax med alla sina bolån, när allt fler röster inom ECB nu flaggar för att höja räntan i eurozonen.

Dela artikeln

Senast ut är ECB-ledamoten Isabel Schnabel som säger till tyska FAZ att räntorna måste höjas tills de blir restriktiva, det vill säga bromsar upp eurozonens ekonomi.

Hon tror inte att ECB kommer att kunna nå inflationsmålet på 2 procent om inte räntorna höjs till en nivå som dämpar aktiviteten i ekonomin.

Schnabel tonar ned risken för att ECB ska ta i för mycket och därmed göra konjunkturnedgången onödigt djup och långvarig.

Realräntan, det vill säga räntan justerad för inflationen, är fortfarande kraftigt negativ, enligt Schnabel.

ECB:s styrränta ligger på 2,50 procent efter senaste höjningen den 15 december, jämfört med en inflation i eurozonen på över 10 procent i november, vilket ger en realränta på -7.5 procent.

Schnabel säger att räntehöjningarna kommer att fortsätta under en period.

ECB har sedan i juli med en serie ovanligt stora räntehöjningar lyft styrräntan med 250 punkter (2,50 procentenheter), upp från noll.

Det oväntat skarpa beskedet från Schnabel ligger i linje med det som ECB-chefen Christine Lagarde levererade vid senaste räntehöjningen för drygt en vecka sedan.

USA och Storbritannien har också höjt styrräntan kraftigt under året. I USA är bostadsräntan nu 7 procent och på ett lån som amorteras i sin helhet på 30 år.

Sverige ligger därmed rejält efter med en styrränta på 2,5 procent och bolån som i många fall amorteras bara om man anser sig ha råd.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Ekonomi

Vetenskap

Kultur

Ny unik bok om älvdalskans grammatik . Bygger på Frost-Anders dagböcker.0 

"Vi saknar dig": AI-Hitler viral bland unga på Tiktok. Videoklipp med naziledaren får mycket stor spridning.0