EU kan införa pristak på el

Publicerad 10 september 2022 kl 12.11

Ekonomi. Elbesparingar, riktat stöd till fattiga och pristak för rysk gas är några av EU-kommissionens förslag för att tacka de rusande energipriserna. Några villaägarbidrag enligt svensk modell verkar dock inte ligga i korten.

Dela artikeln

– Åtgärderna ska skydda utsatta konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon presenterade förslagen på onsdagen.

– Vi står inför en extraordinär situation, eftersom Ryssland är en opålitlig leverantör och manipulerar våra energimarknader. Vi konfronteras med astronomiska elpriser för hushåll och företag och med enorm marknadsvolatilitet, sade hon vidare.

– Därför föreslår vi en uppsättning omedelbara åtgärder som kommer att skydda utsatta konsumenter och företag och hjälpa dem att anpassa sig.

Kommissionen föreslår ett tak för hur stora marginaler elproducenter får ha. Bolag med låga produktionskostnader, som de flesta förnybara energikällor, kommer därmed att få kraftigt krympande marginaler.

Kommissionen föreslår även ett pristak för rysk gas.

– Målet här är mycket tydligt. Vi måste minska Rysslands intäkter som Putin använder för att finansiera detta fruktansvärda krig mot Ukraina, säger von der Leyen.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Gängkriminell körde ihjäl 11-åring – frias

Beskedet. "Tingsrätten har inte kunnat avgöra hur det såg ut från det håll som pojken kom cyklande."0 

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.