Det är i en intervju med Fox News ankare Tucker Carlson som den holländska rättsfilosofen Eva Vlaardingerbroek ifrågasätter grunderna för den nederländska regeringens mycket hårda metoder mot demonstrerande bönder i veckan, då bland annat en traktor som kördes av en sextonårig pojke besköts av polisen.
– Vad det här handlar om är helt enkelt att regeringen stjäl våra bönders jordegendomar. Och de gör det under förevändning av en påhittad klimatkris, vilket kommer att tvinga majoriteten av bönderna att avveckla sin verksamhet, säger hon.
Regeringen har meddelat att man planerar tvångsköp av gårdar för att nå "utsläppsmålen". Det har fått bönderna att se rött, och bland annat ockupera torget De Dam i Amsterdam. De har även försökt åka hem till kväveminister Christianne van der Wal för att demonstrera.
När det gäller kväveministern har hon öppet medgett att reformen i praktiken kommer att betyda att flera gårdar kommer tvingas stänga och övergå i kollektiv ägo, skriver svenska YLE. Detta retade upp de redan missnöjda bönderna till bristningsgränsen.
Eva Vlaardingerbroek konstaterar att bönderna gör rejält motstånd och blockerar vägar och motorvägar i hela landet just nu. Och orsakerna till regeringens hårda metoder mot dem är förstås inte klimatet, enligt Vlaardingerbroek.
– Skälet är att de vill ha böndernas mark så de kan använda den för att bygga bostäder åt invandrare. Bönderna står dessutom i vägen för de Great Reset-planer som de har för oss. Jordbrukare är hårt arbetande, troende människor som framförallt är självförsörjande, och det är något som går stick i stäv med regeringens globalistiska agenda.
Planerna på att minska kväveutsläppen skulle sannolikt leda till att flera gårdar måste avsluta sin verksamhet. Bönderna anser att de behandlas orättvist jämfört med transport- och flygbranschen, vars tjänster makthavarna själva använder i hög utsträckning.
"Great Reset" är en term som på senare år har lyfts fram av experter knutna till makthavarkonferensen Världsekonomiskt forum. Termen beskriver en plan för att inrätta en hyresbaserad ekonomi där den enskilde inte äger något, utan istället är belånad eller hyr nödvändiga tillgångar av ett fåtal globala storföretag och banker, vars roll påminner om den roll som staten hade i det forna Sovjetunionen.