EU och Elon Musk
Den nya EU-lagen om digitala tjänster antogs av EU-parlamentet i natt.

Ny EU-lag ska strypa alternativ media på nätet

Publicerad 23 april 2022 kl 14.38

EU. Med nya regler vill EU tvinga IT-jättar att ta bort kritik mot makthavare, kritik mot invandrings­politiken och kritik mot EU-ländernas corona­restriktioner från internet. Det hela lanseras dock som en lag mot "hatpropaganda och desinformation", rapporterar AP.

Dela artikeln

Lagstiftningspaketet, kallat lagen om digitala tjänster (DSA), antogs under natten efter en överenskommelse mellan kommissionen och EU-parlamentet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Paketet bygger på ett betänkande från 2020 om att bekämpa "desinformation" och "propaganda", det vill säga kritik mot EU-ländernas regeringar och dess politik, när sådan förekommer i digitala medier.

Enligt betänkandet utgör kombinationen av alternativmedier och sociala medier ett hot mot EU-medborgarnas grundläggande rättigheter.

"Den massiva spridningen av nyheter från olika källor som är svåra att verifiera och den allt större roll som spelas av sociala medier och meddelandetjänster påverkar EU-medborgares grundläggande rättigheter negativt", skriver EU-parlamentet i betänkandet.

I betänkandet kan man även läsa att "Europaparlamentet fördömer konspirationsteorier" som syftar till att misskreditera EU och EU:s verksamhet, samt att till exempel kritisk journalistik om EU-ländernas coronarestriktioner i förlängningen kan leda till högerextremism och rasism:

"Parlamentet understryker i samband med covid-19-krisen att desinformation och sensationsinriktade medierapporter om pandemin även har använts av högerextrema och populistiska grupper och politiker för att angripa minoritetsgrupper och bidra till den invandringsfientliga retoriken, vilket har lett till ökade fall av rasistisk och främlingsfientlig hatpropaganda samt diskriminering."

Nu planeras större skydd för makthavare och skärpta krav på de stora IT-jättarna att begränsa spridningen av alternativ journalistik. Det är tanken med de nya "spelreglerna" på internet som Europaparlamentet och EU-länderna enades om i natt.

Med reglerna vill man få bort det man kallar "hatpropaganda" och "desinformation" från internet, det vill säga information som på olika sätt ifrågasätter maktutövningen inom EU, och då i synnerhet på corona- och invandringsområdet. Att kvinnliga makthavare skyddas anses särskilt viktigt.

"Kvinnor som har en offentlig roll, bland annat politiker, journalister och aktivister som kämpar för kvinnors och sexuella minoriteters rättigheter, blir alltmer en primär måltavla för nätmobbning och våld på nätet", heter det bland annat i betänkandet.

För att hjälpa medlemsstaterna att upprätthålla den nya lagstiftningen har EU inrättat ett nytt organ, det "Europeiska observatoriet för digitala medier", som ska hjälpa myndigheter och makthavare i medlemsländerna att identifiera "desinformation" och "hatpropaganda".


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Här är 2024 års pinsammaste PK-ögonblick

Etablissemanget levererade även i år. Kronprinsessans tupplur, bajsregn på Expressen och Boomer-journalistikens sista boss.0 

Ekonominyheter

Fico: Zelenskyj skadar EU mer än Ryssland

Slovakledaren rasar mot planen att stoppa rysk gas.. "Huvudsaken för storfolket i EU är att slaverna fortsätter döda varandra."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.