"Vi anmäler härmed Överklagandenämnden för etikprövning (ÖNEP) för bristande saklighet och opartiskhet, särskilt vad gäller etikprövning av forskning som kan uppfattas som invandringskritisk", skriver ARW, som bevakar den akademiska friheten i Sverige, i sin JO-anmälan.
Fria Tider rapporterade i höstas om hur ÖNEP satt press på åklagare att åtala Kristina Sundquist, professor i allmänmedicin vid Lunds universitet. Sundquist var ansvarig för en uppmärksammad studie som visade invandrares kraftiga överrepresentation bland våldtäktsdömda.
Nämnden har hänvisat till att studien saknade etiktillstånd för de "känsliga personuppgifter" som man använder sig av.
Samnytt skrev häromdagen att Kristina Sundquist, som är delgiven misstanke om brott, nu utreds för ytterligare fall av olaglig forskning om invandrare.
Men ARW ifrågasätter i sin JO-anmälan ÖNEP:s förmåga att fatta sakliga och opartiska beslut.
Bland annat konstateras att nämndens ordförande Ann-Christine Lindeblad nyligen blev påkommen med att snatta.
Ett flertal ledamöter har också "tidigare agerat på ett sätt som kan uppfattas som att de särskilt engagerat sig för asylsökande på ett sätt som förknippas med politiska partier till vänster på skalan", fortsätter ARW.
Flera exempel nämns på detta. Ann-Christine Lindeblad fattade bland annat själv som justitieråd år 2019 ett kontroversiellt beslut som gjorde det betydligt svårare att utvisa just våldtäktsdömda invandrare.
Bedriver häxjakt på "rasistiska" namn
En annan ordinarie ledamot, Lena Näslund, är samtidigt lokal ordförande för vänsterföreningen S-kvinnor.
En ersättare, professor Gert Helgesson, som deltagit i handläggningen i båda besluten att åtalsanmäla Sundquist, har vid Karolinska institutet försökt rensa ut namn på tidigare professorer som han anser ha varit "rasister" från namnen på lärosätets byggnader och lokaler.
"Det finns såvitt vi kan se ingen ledamot i nämnden som balanserar intrycket av en stark vänsterinriktning i den politiskt känsliga invandringsfrågan", skriver ARW i sin anmälan.