Den svenske statsepidemiologen ångrar inte sina kontroversiella beslut under pandemins utbrott. Istället kritiserar Tegnell Norge och andra länder för att ha agerat alltför hårt mot smittspridningen.
– Hur mycket nytta gjorde alla dessa drakoniska åtgärder för någon? säger Tegnell till Financial Times.
Han hävdar också att det inte är den stora skillnaden mellan hur ländernas myndigheter har agerat som avgjort utgången, utan hur många invandrare länderna har.
– Det svenska samhället är väldigt annorlunda jämfört med samhället i Norge och Finland, vilket vi tenderar att bortse från eftersom vi delar en lång gemensam historia och har liknande språk. Covid bryr sig inte om historia eller språk, det bryr sig om socioekonomisk status, invandrarbakgrund och trångboddhet. Det är där Sverige sticker ut i en nordisk kontext, men inte så mycket i en EU-kontext, säger Tegnell.
Den svenska så kallade strategin mot corona har blivit allt mer kritiserad i Sverige, skriver Financial Times.
Strategin gick ut på att sprida smittan snabbt bland yngre och medelålders svenskar och på så vis uppnå en "flockimmunitet", medan äldre skulle skyddas från smitta. Teorin om flockimmunitet visade sig vara felaktig, och i själva verket gjordes mycket litet för att skydda de äldre, som dog i tusental när smittan spreds på äldreboenden efter att Tegnell avrått svenskar från att ställa in sina semestrar i bland annat de italienska alperna.
Tegnell slog tidigt fast att forskning som visade att det fanns smittbärare som saknade synliga symptom var felaktig och att smittan i Italien inte trivdes i alperna, utan endast på låglandet.
Den svenska coronakommissionen väntas uttala sig om Tegnells avrådan från att stänga ner samhället. Kommissionen väntas komma med kritik.