När notan för det svenska inköpet av luftvärnssystemet Patriot steg till 25 miljarder och listan med "svenska" önskemål som skickades till USA inkluderade 200 så kallade PAC3-robotar – som kan skjuta ned ballistiska missiler på 20 kilometers höjd – undrade nog många vad som pågick. Varför behöver Sverige, med sitt enveckasförsvar, ett luftvärn dimensionerat för en ny stormaktstid?
– Fullständigt obegripligt, sade SD:s försvarspolitiker Roger Richtoff då.
Planen var dock inte någon ny stormaktstid, utan att inköpet skulle tjäna amerikanska intressen. USA har nu själva berättat att man vill att det svenska systemet ska ingå i supermaktens robotsköld runt Ryssland. I en DN intervju på tisdagen förklarade den amerikanske arméchefen Christopher Cavoli att en anslutning till robotskölden gör det möjligt att hämta radardata från andra Natoländer och på så vis tidigt angripa ryska missiler.
I Europa har Nato sedan tidigare sjösatt det antiballistiska systemet THAAD, som kan angripa ICBM-robotar medan de befinner sig i stratosfären. Patriot och THAAD-systemen delar radardata och om en THAAD-robot missar sitt mål i stratosfären kan ett Patriot-system i det angripna landet attackera samma mål när det närmar sig marken. Likaså kan en svensk Patriot-radar lämna information till ett THAAD-system i något annat europeiskt land, som sedan används för att angripa en rysk robot på väg mot exempelvis USA.
Ingen av de statliga utredningar som föregick affären nämnde robotskölden och kapaciteten att ansluta Patriot-systemet till denna överhuvudtaget, eller ens att dela radardata med andra länder, trots att nästan alla andra tekniska aspekter av systemet avhandlades noga, i synnerhet i luftförsvarsutredningens slutbetänkande. Planerna mörkades dock inte för alla.
Riksdagsledamoten Allan Widman från Nato-lojala Liberalerna bekräftar för DN att politikerna som stöttade beslutet om att köpa in Patriot från USA 2018 fick veta att systemet kunde kopplas till robotskölden.
Sverigedemokraterna var emot hela Patriot-inköpet och partiets försvarspolitiske talesperson, Roger Richthoff, säger till DN att SD inte fick någon information. Han säger också blankt nej till den föreslagna sammankopplingen med Nato.
– Är det Natoländerna som ska avgöra när vi ska använda våra system? Blir det en stormaktskonflikt riskerar vi automatiskt komma med i kriget. Det här nånting som regeringen håller på och kucklar med själv, säger Roger Richthoff till DN.
Moderaterna ser däremot Sveriges anslutning till robotskölden som ett "naturligt steg" för Sverige, enligt ordföranden för riksdagens försvarsutskott Pål Jonson (M). Liberalernas Allan Widman säger till DN att det är "självklart" att systemet ska kopplas direkt till Nato om Sverige ska få "optimal effekt" av det.
Försvarsminister Peter Hultqvist vägrar å sin sida berätta vad Socialdemokraterna och regeringen planerar att göra med USA. Av kommentaren till DN framgår det dock att regeringen försöker mörka planerna.
– Det är av sekretesskäl, säger Peter Hultqvist till DN.