Wikileaks
Sigurdur Ingi Thordarson laddade upp en video från sina möten med Julian Assange, för att bevisa att han jobbade på uppdrag av Wikileaks. På denna skärmdump syns han till höger i bild.

USA-åtal mot Assange "faller samman"

Publicerad 6 juli 2021 kl 13.42

Utrikes. Sedan USA:s kronvittne mot Wikileaks-grundaren Julian Assange erkänt att han ljög för FBI har supermaktens åtal mot Wikileaks i praktiken fallit samman, skriver NSA-avslöjaren Edward Snowden på Twitter. Och med tanke på att ingen större västerländsk media ännu en vecka senare har skrivit en rad om erkännandet är uppgifterna uppenbarligen sprängstoff.

Dela artikeln

Vittnet, Sigurdur Ingi Thordarson, borde kanske inte ha imponerat på de amerikanska utredarna från första början.

Redan när FBI fick kontakt med honom var Thordarson, som sedan dess har dömts för homosexuellt motiverade brott mot unga pojkar och lagförts för finansiella bedrägerier, under utredning för brottslighet hemma på Island. När han som 20-åring klev in på den amerikanska ambassaden i Reykjavik och erbjöd sig att lämna information om Wikileaks var det ett försök att få immunitet i utbyte mot att sätta dit Julian Assange. Det erkände Thordarson själv i en uppmärksammad intervju med den isländska tvåveckors­tidningen Stundin för en dryg vecka sedan.

Av intervjun framgår att Thordarson, i sina kontakter med amerikanska myndigheter, mer eller mindre ljugit rakt igenom om Julian Assanges inblandning i Thordarsons egen brottslighet. Det framgår även att Thordarson fortsatt sin brottsliga bana medan han arbetade för USA:s justitiedepartement och medan han i egenskap av FBI-informatör hade garanterats immunitet mot åtal.

Efter att Thordarson fått sin immunitet lämnade han över åtta hårddiskar till FBI, som visade hur han chattade med olika hackergrupper under 2010 och 2011 och presenterade sig som företrädare för Wikileaks, samt uppmanade dem att hacka olika datasystem för att komma över information. Men enligt Stundin visar inte loggarna att Thordarson skulle ha blivit ombedd att göra detta av Assange eller någon annan inom Wikileaks. En liknande genomgång av loggarna som tidskriften Wired gjorde 2013 visade, enligt Wired, samma sak.

Och nu erkänner alltså Thordarson själv att dessa bärande uppgifter, som USA:s åtal och utlämningsbegäran mot Assange bygger på, varit påhittade.

Den utlämningsbegäran som tidigare prövades i en domstol i London, där USA hade begärt Julian Assange utlämnad för åtal i USA, avslogs visserligen på humanitära grunder. Men domstolen köpte i princip den amerikanska bevisningen, som byggde på Thordarsons numera återtagna vittnesmål.

Tidigare hade bevisningen mot Julian Assange dock även bestått av en video. När Assange satt i husarrest i en privatbostad i Storbritannien och väntade på besked om överföring till Sverige besökte Thordarson honom. Under besöket försökte han, enligt honom själv nu alltså oombedd därtill, att förmå medlemmar i hackergruppen Lulzsec att göra intrång i isländska datasystem för att förse Wikileaks med material.

För att bevisa att han representerade Wikileaks laddade han upp en 40 sekunder lång video med sin mobiltelefon på nätet. Den började med att visa hans dator och den pågående chattkonversationen med Lulzsec, och sedan svepte kameran över rummet och visade Julian Asssange och en medarbetare sitta och jobba.

FBI hade dock redan gripit Lulzsecs ledare, Hector Xavier Monsegur, och rekryterat honom som informatör. Så den 20 juni 2011 varnade FBI den isländska regeringen. Myndigheten flög in ett helt plan med FBI-agenter som, under förevändning av att de bekämpade en kommande IT-attack mot den isländska regeringen, började utreda Wikileaks.

Enligt den dåvarande isländske inrikesministern Ögmundur Jónasson genomskådade de isländska myndigheterna tidigt bluffen och sade åt de amerikanska FBI-utredarna att lämna landet. Det gjorde de dock inte förrän Island sagt åt dem en extra gång. Och då flög de till Danmark, och tog med sig Thordarson.

Thordarson fick sedan ett kortare fängelsestraff för olika brott på Island, men de amerikanska myndigheterna tycks fortfarande ha betraktat honom som trovärdig. FBI ska till och med ha lovat Thordarson att inte berätta något för isländska myndigheter om hans pågående brottslighet, samt förstås lovat honom immunitet mot åtal i USA.

Bilden av Thordarson har nu kommit att ändras från en person som haft betydande inflytande inom Wikileaks till en ung man med psykiska problem som sökt sig till organisationen för att få uppmärksamhet. Initiativet till att uppmana andra aktörer att begå brott för Wikileaks räkning har enligt hans nya utsagor inte kommit från Assange, utan är något som han verkar ha kommit med själv. I en rätts­psykiatrisk undersökning som gjordes av honom 2015, när han dömdes för sexbrott mot unga pojkar, framkom det att han hade en diagnosticerad antisocial personlighets­störning. Det, snarare än order från Assange, menar nu Wikileaks advokater att ligger bakom hans beslut att begå brott medan han jobbade åt Wikileaks.


Nyheter från förstasidan

Skjutning i Kungens kurva – 14-åring gripen

Blodiga kaoset mitt under lunchrusningen. Pojken uppges vara på rymmen – restauranganställd sköts med flera skott.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.