Tre personer åtalas för anstiftan till våldsamt upplopp och tio personer åtalas för våldsamt upplopp. Tre av de åtalade var under 18 år vid tillfället.
En av de åtalade är en 58-årig arabisk kvinna som enligt åtalet "agiterat mot polisen, lett en folksamling i ramsa och därefter bärandes en fackla lett den uppretade folksamlingen mot polisen för att anstifta folkmassan till våldsamt upplopp".
Enligt en video från händelsen skrek kvinnan bland annat om att polisen var "hundar" och "grisar" och att de hade "konspirerat" med personerna som skändat koranen.
– Om ni inte vill ha islam, varför tog ni hit oss, era fähundar? ropade hon också.
Det våldsamma upploppet startade efter en planerad manifestation med den danske partiledaren Rasmus Paludan där det aviserats att en koranbränning skulle ske.
Manifestationen stoppades men rykten och missnöje med polisens hantering ledde till att en muslimsk mobb samlades kring Amiralsgatan.
Upploppet ledde till materiella skador för flera miljoner, däribland skador på ett 20-tal polisbilar. 15 poliser skadades under upploppet.
– Trots stora insatser från polisen och andra företrädare från samhället för att lugna stämningen kom situationen att eskalera i ett våldsamt upplopp med omfattande skadegörelse och stenkastning mot polisen, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr i ett uttalande.
Åtta personer är sedan tidigare dömda för delaktighet i det våldsamma upploppet. En 31-årig man dömdes till skyddstillsyn och sju pojkar i åldern 16 till 17 år dömdes till ungdomsvård eller ungdomstjänst.
– Det har funnits ett stort filmmaterial från platsen som utredarna har kunnat gå igenom för att använda som bevisning i utredningen. Mycket av arbetet har handlat om att försöka identifiera personer som ses begå brott på filmerna, säger Rebecca Tolic Olofsson, utredningsledare i polisområde Malmö på polisens hemsida.
Den förra domen kom i december förra året men utredningen har fortsatt utan uppehåll ända sedan händelsen ägde rum förra sommaren.
– Det var många personer som aktivt deltog i det våldsamma upploppet och det gör att det tar tid att utreda en sån här händelse, säger Rebecca Tolic Olofsson.