Lördagen den 1 maj anordnade nätverket Frihetsrörelsen en demonstration i Stockholm mot de restriktioner som införts med stöd av den så kallade pandemilagen. Arrangörerna hade gått ut med information om att demonstrationståget skulle gå från samlingsplatsen på Norra Bantorget till Vasaparken och att man räknade med cirka 2 000 deltagare.
Enligt de rådande restriktionerna är allmänna sammankomster som omfattar fler än åtta personer inte tillåtna. Polisen sade i ett uttalande dagen innan demonstrationen att den skulle upplösas om reglerna inte följdes.
Demonstrationståget avgick från Norra Bantorget klockan 14.00. Kanske för att förvilla polisen, eller för att visa att man kunde röra sig fritt i staden trots restriktionerna, valde demonstranterna inte den närmaste vägen till Vasaparken, som ligger nordväst om Norra Bantorget. Istället gick tåget till en början österut längs Olof Palmes gata.
De större massmedierna, bland annat SvD, Aftonbladet, Expressen och SVT, har alla publicerat likalydande uppgifter om att ”några hundra” eller ”hundratals” personer deltog i demonstrationen. Men Fria Tider kan avslöja att de uppgifterna är grovt felaktiga.
Fria Tiders reporter filmade demonstrationståget när det lämnade Norra Bantorget. Av filmen framgår att demonstrationen samlade långt fler än "några hundra" deltagare. En realistisk bedömning är att minst tusen personer syns på filmen under de sex minuter som det tar för demonstrationståget att passera kameran. Alla deltagare syns dessutom inte på filmen då många gick på en del av gatan som inte är med i bild under större delen av filmen.
Polisen meddelade redan efter några minuter att demonstrationen skulle upplösas.
– Polisen har beslutat att upplösa den allmänna sammankomsten med stöd av covid-lagen. Ni ombeds att lämna platsen frivilligt. Polisen får avvisa eller avlägsna deltagare och åskådare om det behövs för att verkställa beslutet. Ni ombeds att lämna platsen frivilligt, löd utropet från polisbussarnas högtalare.
Meddelandet upprepades ett flertal gånger, men demonstrationståget fortsatte i lugn takt utan att någon tycktes ta notis om polisens hot om att avlägsna deltagarna från platsen.
Vid korsningen Wallingatan och Upplandsgatan kom tre poliser plötsligt springande. De grep tag i en av demonstrationens anförare, drog iväg honom till en polisbuss och körde därifrån.
Polisen gjorde ytterligare ett försök att gripa en av personerna som gick i täten av tåget i korsningen Västmannagatan och Tegnérgatan. Ingripandet avvärjdes av demonstranter som ställde sig i vägen för polisen och höll emot. Demonstranterna kunde gå vidare efter att polisen försökt hålla dem tillbaka, men misslyckats.
När demonstrationståget nådde korsningen Västmannagatan och Odengatan försökte polisen spärra vägen med polisbussar. Demonstranterna kunde dock lätt ta sig runt de uppställda fordonen. Polisen lyckades emellertid hindra en del av demonstranterna från att svänga vänster in på Odengatan och gå vidare mot demonstrationens mål, Vasaparken.
I Vasaparken arrangerades allsång och hölls tal. Det budskap som framfördes av talarna gick i huvudsak ut på att riskerna med covid-viruset har överdrivits och utnyttjas för att motivera långtgående inskränkningar i medborgerliga fri- och rättigheter.
Polisen förhöll sig mestadels passiv medan sammankomsten i parken pågick, men då och då grep poliser tag i demonstranter och förde bort dem. Vilka demonstranter som skulle bli föremål för ingripanden verkade polisen välja ut på måfå. En äldre man avlägsnades plötsligt av polis när han stod en bit vid sidan av demonstrationens centrum och filmade med sin mobiltelefon.
Klockan 15.40 förklarade arrangörerna demonstrationen avslutad och deltagarna började lämna Vasaparken.
Flera medier, bland annat Aftonbladet, framställer felaktigt avslutandet av demonstrationen som ett resultat av att polisen förde bort demonstranter från platsen. I själva verket påverkades sammankomstens förlopp inte alls av de sporadiska ingripanden mot enstaka demonstranter som polisen gjorde i Vasaparken.