22-åringen kom till Sverige från Afghanistan under asylkaoset och sökte uppehållstillstånd i februari 2016. Han beviljades först ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som "alternativt skyddsbehövande" av Migrationsverket i oktober 2017 och folkbokfördes på Järnvägsgatan i Nässjö i november samma år.
Enligt folkbokföringsregistret är han född i Afghanistans huvudstad Kabul. Han är ogift och har inga relationer registrerade på sig, det vill säga saknar föräldrar och andra anhöriga i Sverige.
I början av 2018 flyttade 22-åringen till Ekenässjön utanför Vetlanda där han bodde fram till han i april förra året bosatte sig i en lägenhet i utkanten av Vetlanda. Hösten 2018, efter att den så kallade gymnasieamnestin införts, fick han förnyat uppehållstillstånd med stöd av regeringens då nyinförda så kallade gymnasielag och började på ett nytt gymnasium.
22-åringens senaste uppehållstillstånd var tidsbegränsat på två år. Så sent som i september förra året ansökte han därför om en förlängning och väntar fortfarande på beslut från Migrationsverket.
Husrannsakan
Polisen genomförde igår kväll en husrannsakan mot 22-åringens lägenhet. Fria Tider har pratat med flera grannar som bor i såväl det hus som 22-åringen är bosatt i, som i grannfastigheten.
Ingen av dem tycks ha sett något av polisinsatsen, däremot såg flera personer de reportrar som flockades till adressen under kvällen.
– Jag stod i köket igår kväll och såg en bil utanför och en man eller kvinna på gården som fotograferade, berättar Sarjo Niabally som bor i samma hus som 22-åringen.
Personen som fotograferade visade sig senare vara en pressfotograf.
Klarade inte några kurser
Ann Tegheim arbetar med antagning på Brinellgymnasiet i Nässjö, den gymnasieskola som 22-åringen först hamnade på när han kom till Sverige.
Hon berättar att den afghanske mannen studerade på gymnasieskolan mellan 16 mars 2017 och 15 september 2018.
– Men han har inga betyg, uppger Ann Tegheim.
Efter att ha flyttat till Vetlanda fortsatte 22-åringen introduktionsprogrammet på Njudungsgymnasiet i Vetlanda läsåret 2018 till 2019, men lyckades inte heller där klara några kurser.
– Det enda han läste här var kurser som inte betygsätts, så han har inte fått några betyg i någonting, berättar Carola Jertland på Njudingsgymnasiet för Fria Tider och förtydligar:
– Han var här så kort tid, så han hann aldrig påbörja några kurser som betygsätts.
Skulle lära sig alfabetet
22-åringen skrevs ut från gymnasiet sommaren 2019 eftersom han då hunnit fylla 20 år.
– De får inte gå kvar längre om de fyller 20 och går IM, förklarar Jertland.
En av de icke betygsatta kurser som 22-åringen studerade på gymnasiet heter "alfabetisering". Njudungsgymnasiets socialpedagog Agneta Kjellgren förklarar vad det är för kurs:
– Alfabetisering betyder att man lär sig alfabetet, berättar hon för Fria Tider.
– Du måste ju kunna alfabetet för att kunna lära dig att läsa och skriva.
Inte terrorbrott
Gårdagens illdåd i Vetlanda, då sju personer höggs ned, utreddes initialt som ett misstänkt terrorbrott. Idag på förmiddagen meddelade åklagare Adam Rullman att händelsen inte längre utreds som ett brott med terrormotiv.
– Det jag kan säga i generella termer är att vi har en nära samverkan med polisen, och det har vi även i det här fallet, men det är polisen som har den här förundersökningen så det är de som får svara på frågor om den, säger Säkerhetspolisens presschef Gabriel Wernstedt till Fria Tider.
Enligt ett pressmeddelande från Region Jönköpings län är tillståndet stabilt för de tre personer som vårdas för livshotande skador.
Utöver de tre bedöms två personer ha allvarliga skador, två måttliga skador och en person lindriga skador. Totalt är det åtta personer som vårdas på sjukhus. En av dem som vårdas på sjukhus är den 22-årige gärningsmannen.
Fria Tider har varit i kontakt med Region Jönköpings presstjänst som inte vill svara på frågor om skadeläget för 22-åringen. De vill heller inte berätta något om ålder eller kön på de övriga skadade.
Dömd för småbrott
Under sin tid i Sverige har 22-åringen dömts för brott vid två tidigare tillfällen. Sommaren 2019 dömdes han till 30 dagsböter à 50 kronor för ringa narkotikabrott efter att ha använt hasch eller cannabis i Jönköping i december 2018. Han ålades även att betala 800 kronor till Brottsofferfonden.
22-åringen betalade aldrig vare sig böterna, avgiften till Brottsofferfonden eller sina rättsliga kostnader, varför de gick vidare till Kronofogden. Hela skulden på 4.754 kronor betalades emellertid i november 2019. Det är okänt vem det var som betalade.
I december förra året dömdes den 22-årige afghanen återigen för ringa narkotikabrott i form av ett strafföreläggande, även denna gång för att ha använt cannabis. Även vid det andra tillfället blev påföljden 30 dagsböter à 50 kronor.