Som bevis på upplagan på 2.005 ex fanns ett intyg från Kantar Media Audit som felaktigt uppgav en ungefär dubbelt så hög upplaga som tidningen hade i verkligheten.
Bolaget manipulerade samtidigt sin omsättning genom att skicka luftfakturor till och från sitt moderbolag, för att dölja att omsättningen var för liten för att omfatta den stora tidningsförsäljning som bolaget uppgav sig bedriva, vilket Samhällsnytt avslöjade i höstas.
Luftfaktureringen doldes delvis genom att en auktoriserad revisor vid revisionsjätten Mazars avgav en ren revisionsberättelse där han inte anmärkte på de substanslösa transaktionerna fram och tillbaka till moderbolaget.
Revisorsinspektionen (RI) inledde en granskning av revisorn Sonny Malmquist men avslutade ärendet utan åtgärd med motiveringen att eventuella bedrägerier är ett fall för andra myndigheter än RI.
Nu har Mediestödsnämnden kommit fram till att tidningen i själva verket hade en upplaga på ungefär hälften av vad man påstått, 1.061 exemplar under 2019, vilket grundas på en "fördjupad granskning" som Kantar Media Audit har gjort. Tidningen hade därmed inte rätt till något presstöd för år 2020 när man fick bidraget, eftersom lägstanivån för att få bidrag är 1.500 prenumeranter.
Tempus ska därmed betala tillbaka 2.063.599 kronor till nämnden senast den 15 mars 2021, vilket sannolikt innebär att bolaget går i konkurs.
Tempus ägare Kristina Rytterborg och styrelseordförande Nicholas Rydje kommer därmed inte automatiskt att omfattas av återbetalningskravet. Däremot kan de, om de åtalas och döms för bedrägeri, så småningom tvingas utge beloppet i form av skadestånd till staten.