IS-krigarna
LÅNGTRÅKIGT: IS-kvinnorna är trötta på att sitta och häcka i kurdiska ökenläger. Nu kräver de att regeringen flyger "hem" dem till Sverige.

IS-kvinnor stämmer Sverige: "Kränker våra mänskliga rättigheter"

Publicerad 19 februari 2021 kl 18.03

Utrikes. Sveriges "underlåtenhet" att åka och hämta de IS-kvinnor som fastnat i kurdiska läger innebär en "allvarlig kränkning" av deras mänskliga rättigheter, tycker de. Nu stämmer ett antal IS-kvinnor Sverige i Europadomstolen.

Dela artikeln

"Vi menar att Sveriges underlåtenhet att hämta hem svenska kvinnor och barn från lägren i nordöstra Syrien innebär en kränkning av deras mänskliga rättigheter. Som ombud för ett antal kvinnor och barn i lägret Roj klagar vi därför i dag till Europadomstolen och hävdar att Sverige har en människorättslig förpliktelse att hämta hem dem till Sverige", skriver stjärnadvokaten Percy Bratt, advokat för IS-kvinnorna, i Dagens Juridik.

FN:s aktivister har tidigare hävdat att Sverige har en människorättslig "förpliktelse" att hämta IS-krigare som har svenska pass, och Bratt hoppas nu att regeringen frivilligt kommer att göra det.

"Förhoppningsvis kommer Sverige också snarast att hörsamma uppmaningen från FN om att ta sitt ansvar och hjälpa dessa människor hem. De svenska kvinnorna och barnen i lägren är helt beroende av den svenska statens ingripande för att rädda dem ur den fruktansvärda situation de befinner sig i", skriver Bratt.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Invandringskritiska FPÖ på 36 procent

Partiet börjar dominera Österrikes politik. 16 procentenheter före tvåan – konservativa ÖVP.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Satsningen sågas i utredning. Men utrikesministern lovar fortsätta kämpa för afghanska flickskolor.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0