Det var 2015 som EU-medlemsländer kom överens om att ta emot och omfördela 160.000 "flyktingar" mellan sig.
Men tre länder – Tjeckien, Ungern och Polen – vägrade följa beslutet. De ansåg bland annat att invandringen skulle hota deras inre säkerhet.
Tjeckien gick inledningsvis med på att ta emot 30 personer från Grekland och 20 från Italien. När tolv av invandrarna från Grekland hade anlänt var tjeckernas intryck av invandrarna dock så negativt att landets regering helt stoppade mottagningen av de återstående invandrarna.
Tjeckien fick nog efter tolv invandrare – slopar EU-asyl helt
"Således har sammanlagt 12 personer som ansökt om internationellt skydd – samtliga från Grekland – omplacerats till Republiken Tjeckien. Republiken Tjeckien har efter den 13 maj 2016 inte gjort några ytterligare åtaganden om att ta emot sökande för omplacering", skriver EU-domstolen i sin dom.
Tjeckiens vice premiärminister Minister Andrej Babis beskrev efter händelsen mottagningen av de tolv tredje världen-invandrarna som en "fadäs" som inte skulle upprepas. Han tog Tyskland och Sverige som exempel på vilken katastrof tredje världen-invandring var, och föreslog att Tjeckien skulle betala EU-böter och bli fällda av EU-domstolen hellre än ta emot invandrare.
"Efter vad som hänt med Europa kan jag säga klart att jag inte vill se en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt", skrev Babis på sajten Expres.cz.
Tillsammans med Ungern och Polen drogs Tjeckien 2017 inför EU-domstolen och idag kom domen: medlemsländerna fälls.
De har brutit mot EU-rätten genom att vägra invandring, enligt domstolen.
I den fällande domen står det bland annat att länderna inte uppfyllt sina "skyldigheter enligt unionsrätten".
Domslutet kan nu bli vägledande inför framtiden.
– Denna dom är viktig. Den refererar till dåtid men kommer att ge oss vägledning till framtiden. Domstolen är mycket tydlig kring medlemsländers ansvar, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen enligt Europaportalen.