USA och Iran
Qassem Soleimani.

Folkrättsprofessor om lönnmordet: "Inget folkrättsligt stöd"

Publicerad 7 januari 2020 kl 17.28

Utrikes. Det saknas folkrättsligt stöd för lönnmordet på Qassem Soleimani, Det menar folkrättsprofessor Inger Österdahl vid Uppsala universitet, enligt SR Ekot. Även Krister Thelin, tidigare domare i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag för det forna Jugoslavien, säger till Fria Tider att det är tveksamt om attacken är laglig.

Dela artikeln

USA menar att man agerade i självförsvar och fullt legalt när man dödade den iranske generalen Qassem Soleimani.

Kritikerna har hävdat motsatsen.

Nu säger Inger Österdahl, professor i folkrätt vid Uppsala universitet, att attacken inte alls är laglig.

– Det finns egentligen inget folkrättsligt stöd för det här riktade dödandet, eller något annat riktat dödande heller, säger hon till Ekot.

Krister Thelin, tidigare domare i FN:s krigsförbrytartribunal i Haag med ansvar för det forna Jugoslavien, uppger å sin sida att rättsläget inte är solklart, men att han lutar åt att attacken inte är laglig.

"Bl.a. kan frågan om huruvida väpnad konflikt föreligger resas och då är generalen som kombattant legitimt mål", skriver Thelin i en kommentar till Fria Tider på Twitter.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Försvarshögskolan, är inte heller övertygad om att handlingen strider mot folkrätten. Han menar att det saknas tillräcklig information för att göra en bedömning. Donald Trump behöver först redovisa en lista över krigshandlingar som Iran utfört mot USA, för att den amerikanske presidenten ska kunna hävda självförsvar.

2011 krävde Bring ett militärt agerande i Libyen. Den interventionen skulle visa sig vara förödande för landet, som under Kadaffi-regimen var ett av de rikaste länderna i Afrika. I Libyen råder fortfarande i det närmaste "fullskaligt inbördeskrig", som DN uttryckte det förra våren.

– Kadaffi är en galning som kan föra krig mot sin egen befolkning. Många libyer känner sig nog i behov av stöd från det internationella samfundet, och då bör de få det, sade Ove Bring i SVT Aktuellt i februari 2011.

Han ansåg inte att "en långtgående humanitär intervention för att störta Khadaffi är trolig".

Klart är i alla fall att Donald Trump inte riskerar att häktas av åklagare och utlämnas till FN:s krigsförbrytartribunal ICC om han exempelvis besöker Sverige. USA erkänner nämligen inte domstolens rätt att döma amerikanska medborgare.

"USA har inte anslutit sig till ICC så [Trump] kan lugnt komma till Sverige", konstaterar Krister Thelin.


Tingsrätten motiverar sitt "humana" straff. Bara "lindrigt våld" när kongolesen höll fast och våldtog flickan i Stockholmsparken. 0 Plus

Mamman struntade i att lära sig svenska. Nu godkänner förvaltningsrätten kommunens beslut att dra in bidraget.0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA: Storföretag anställer 94 procent icke-vita

Elon Musk: "Meritokrati". Vita diskrimineras när 300.000 nya jobb nästan helt gick till importerad arbetskraft.0 

Ekonominyheter

Dagligvaruhandeln faller kraftigt

Svensk handel hårt pressad.. "Läget för många företag är kritiskt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.