FN: Flyktingar är inget hot mot Europa

Publicerad 25 oktober 2019 kl 09.06

Utrikes. Det finns ingen flyktingkris i Europa och invandrarna utgör inget hot mot de europeiska länderna. Det menar FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi i en intervju med Yle.

Dela artikeln

Att tala om en flyktingkris 2015 är korrekt i den mening att det finns många människor som försöker lämna problematiska länder.

Men för Europa var det ingen kris. 90 procent av flyktingarna finns i fattiga stater och utvecklingsländer, men i Europa finns det relativt få, enligt FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi.

Europa har alltså inte upplevt någon flyktingkris, eftersom invandrarna inte varit tillräckligt många.

Däremot har invandringen skapat en politisk kris, menar han.

– Jag lägger skulden på en del politiker som vill beskriva de här människorna som ett hot. Ett hot mot jobb, mot säkerhet, mot värderingar. Den här tanken om att alla försöker komma hit, vi blir invaderade, slås ner av den verklighet siffrorna visar, säger Grandi till Yle och påpekar att de flesta flyktingar finns i fattiga länder.

Att fler och fler politiker i Västvärlden börjat se asylinvandrare som ett problem hotar "hela den globala flyktinghjälpens grunder", hävdar FN-toppen i Yle. Rika länder tar nu in färre flyktingar och sätter upp hinder för att de ska kunna ta sig till länderna. Detta kan sprida sig även till fattiga länder, som får svårt att motivera mottagandet av asylsökare om inte ens rika länder vill ta emot dem, menar han.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Vet inget om frågan, som inte alls finns på agendan. Samtidigt rapporteras om uråldriga reningsverk och tiotusentals farliga ämnen i vattnet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Vetenskap

Religiösa svenskar lika snåla som vanligt. Studie: Tro påverkar inte generositet.0 

Kultur

Svenskar litar allt mer på varandra. "Tilliten mellan människor i Sverige är anmärkningsvärt stabil över tid."0 

"Barntorped" bland årets nyord. Drakdrönare, ankkurva och många andra dystra nya begrepp.0