Den som tittade på TV4 Efter fem på tisdagen kan ha blivit minst sagt förvånad. Där presenterades nämligen idén att börja äta människor.
Inslaget handlar om mässan "Gastro summit – om framtidens mat" i Stockholm, där beteendevetaren Magnus Söderlund håller seminarier om möjligheten att äta människokött – för att "rädda klimatet".
– Vad är det som gör att de flesta av oss reagerar med avsky instinktivt, när man pratar om att äta människokött för att rädda klimatet?, undrar programledaren Tilde de Paula.
Magnus Söderlund svarar:
– För det första är det ju det att den här människan som ska ätas upp ska vara död.
Ett problem kan vara att döda kroppar överlag är tabu. Dessutom uppstår kritik mot att vanhelga en död kropp. En annan förklaring, menar Söderlund, är att många är "lätt konservativa" när det gäller att äta sådant de inte är vana vid, alltså till exempel andra människor.
Slutsatsen är att det kan bli svårt att få svenskarna att bli kannibaler för klimatets skull. Enligt forskaren är det dock viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv att diskutera olika alternativ för framtiden.